Na spektakularnoj pretpremijeri filma „U zagrljaju rijeke“ najavljen i najveći kinematografski projekt u povijesti Međimurja

Snimat će se film Urotnici o Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu

U intimnoj atmosferi povijesne dvorane Scheier u Čakovcu u utorak, 5. ožujka, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Turističke zajednice Međimurske županije održane su promocija knjige „Portret duše“ Mire Gavrana, predsjednika Matice hrvatske, te pretpremijera filma „U zagrljaju rijeke“ redatelja Bobbyja Grubića.

Film, u čijem je nastanku pripomogao i čakovečki Ogranak Matice hrvatske, sniman je na više lokacija u Međimurju, promovirajući njegove prirodne ljepote, ali i kvalitetu komunalne infrastrukture. U tom smislu posebno valja izdvojiti Županijsku bolnicu Čakovec, koja je kao lokacija dobila prednost pred sličnim ustanovama u drugim hrvatskim gradovima upravo zbog svog sjajnog stanja. Budući da je planirano i slanje filma, čiji je redatelj trostruki dobitnik najprestižnije američke televizijske nagrade „Emmy“, na međunarodne festivale, njegovo snimanje u Međimurju svakako ima i značajan turistički potencijal.

Promocija i pretpremijera u dvorani Scheier okupile su sve važne aktere koji su sudjelovali u nastanku filma, od sjajne glumačke ekipe (Sven Jakir, Goran Grgić, Jakov Gavran, Petra Kurtela, Mladena Gavran; Duško Valentić okupljenima se obratio video-zahvalom iz Pule) do osoblja čakovečke bolnice, članova Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i brojnih djelatnika u kulturi i turizmu u Međimurju. Upečatljiv doček uzvanicima postrojavanjem uniformiranih gardista omogućila je Zrinska garda Čakovec.

Oduševljenoj publici, koja je film pozdravila dugim pljeskom, obratili su se Miro Gavran, koji je organizatorima, uključujući predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zorana Turka i direktora Turističke zajednice Međimurske županije Rudija Grulu, zahvalio na suradnji, odnosno Bobby Grubić koji je, zajedno s glumcima, opisao sam proces nastajanja filma. U ime domaćina uzvanicima su zahvalili ravnatelj bolnice dr. Igor Šegović te međimurski župan Matija Posavec, koji je nabrojao međimurske povijesne znamenitosti vrijedne ekranizacije te podijelio anegdotu kako je u srednjoškolskim danima glumio u predstavama nastalima prema tekstovima Mire Gavrana.

Na kraju događaja okupljenima je priopćena i spektakularna vijest – slijedeći dopunjeni književni predložak drame „Urotnici“ Mire Gavrana, ove godine započet će i snimanje povijesnog filma posvećenog posljednjim danima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te dobro nam poznatoj povijesnoj priči, što će zasigurno imati golemog odjeka ne samo u Međimurju, već i znatno šire.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu