NA KONCERTU USHUAiE PREDSTAVLJENA BIBLIJA S NASLOVNICOM MURSKOG SREDIŠĆA

Jučer, u nedjelju 20. srpnja, građani Murskog Središća imali su priliku uživati u zaista nesvakidašnjem glazbenom događaju. Naime, u organizaciji lokalne Baptističke crkve, na glavnom gradskom trgu gostovala je pop-rock grupa USHUAiA iz podaleke i egzotične Bjelorusije. 

 

 
Uz to što je grupa vrlo popularna u svojoj domovini, USHUAiA često nastupa i na velikim koncertima u inozemstvu, najčešće u Ukrajini i Rusiji, a ovime su po prvi put posjetili i Hrvatsku. Njihov nastup u Murskom Središću bio je razumljivo tehnički reduciran s obzirom na mali prostor i potpuno nekomercijalni karakter događaja, no i u takvim su okolnostima dečki iz USHUAiE pokazali su da svojom glazbom, inventivnošću i črvstinom zavrijeđuju i pažnju i poštovanje ljubitelja urbanog rocka. Njihov stil snažno podsjeća na grupu U2 s kojom dijele još jednu poveznicu – da svoju osobnu i umjetničku inspiraciju nalaze u osobi i djelu Isusa Krista.

 

I zbilja, bilo je izuzetno zanimljivo gledati i slušati te mlade otkačene ljude koji za svoju odrešitu i angažiranu glazbu ne trebaju uobičajene elemente šoka i destrukcije, nego na potpuno pristojan način mogu svojim avangardnim izričajem afirmirati životne, humane i obiteljske vrijednosti. Šteta jedino što je publika bila donekle prikraćena uživanju u tekstovima s obzirom da malo naših ljudi danas govori ruski.

 

 No, dečki su se zato potrudili komentarima između pjesama približiti teme o kojima pjevaju, a što je u jednom trenutku ispalo posebno simpatično kad im se na pozornici pridružila gospođa Tatjana Kraljić, članica udruge Kalinka, oduševljena što čuje koncert u Središću na svom materinjem jeziku. Sve to je pridonijelo da ovaj nesvakidašnji koncert poprimi i poseban ugođaj multikulturalnosti.  

 

Svima onima koji su iz bilo kojeg razloga propustili jučerašnji koncert u Murskom Središću, u srijedu se pruža dodatna mogućnost jer će grupa USHUAiA nastupiti i u Čakovcu, i to na Perivoju Zrinskih.

 

Na kraju programa, domaćin večeri Vladimir Hoblaj je u ime organizatora publici predstavio najnovije izdanje Novog zavjeta na suvremenom hrvatskom jeziku, i to s naslovnicom Murskog Središća.

Ovime je naš mali grad došao na ekskluzivnu listu svjetskih gradova koji u okviru programa City Bible imaju svoje vlastito izdanje ove bezvremenske knjige.  (V.H. ,foto Tin Tomanić)