Na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama i dva predstavnika iz Međimurske županije

Dva predstavnika iz Međimurske županije sudjelovati će na predjubilarnom 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera: Kazališna družina „Štolcer“ iz Čakovca s predstavom „Adam“ te Priločka amaterska scena s predstavom „Glumci“.

 Čak 22 izvrsne predstave najboljih amaterskih kazališta iz cijele Hrvatske doputovat će u Vodice posljednja dva vikenda u svibnju

Od 17. do 19. svibnja, a potom od 24. do 26. svibnja igrat će na daskama vodičkog Kulturnog centra najuspješnija ostvarenja hrvatskog amaterskog dramskog stvaralaštva. Šestu godinu zaredom u Vodicama se održava Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji već više od pola stoljeća putuje Hrvatskom i prezentira najbolja kazališna ostvarenja hrvatskih amaterskih kazališta, a od ove godine po prvi puta oba vikenda domaćin će biti upravo Vodice.

Od Županje preko nekoliko slavonskih kazališta do Koprivnice, Međimurja i sjeverne Hrvatske, preko Rijeke pa do Vodica kao najjužnije točke koja je svojim uspjehom izborila sudjelovanje na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, vodička publika uživat će u pučkim dramama, alternativnom kazalištu, povijesno-religijskim predstavama te ostalim predstavama svih kazališnih izričaja.

Bogati kazališni vikend u Vodicama počinje svečanim otvaranjem u petak, 17. svibnja 2019. u 18:30 sati, dok drugi vikend, 24. svibnja otvaraju domaćini – Dramska amaterska družina POU-a Vodice Festival s predstavom „Čekat ću te kod ružičastog kontejnera“ nastaloj prema tekstu Luke Paljetka i Želimira Periša. Program nudi izvrsne predstave za svačiji ukus, a ulaz na sve predstave je SLOBODAN.

Festivalski program i sve o predstavama dostupni su na: http://www.hrsk.hr/index51.php?pIDm1=10&pIDm2=35&pIDm3=0&pPg=0&pIDcl=922&pToken=216929b69c822d3c0d763e79838c693f16933511#

Nastup na Festivalu skupine su izborile u iscrpnoj selekciji i konkurenciji od čak 167 prijavljenih skupina iz cijele Hrvatske, a odlukom izbornika Festivala – istaknutih hrvatskih kazališnih umjetnika, 22 najbolje predstave odabrane su za nastup u festivalskom programu.

Sve festivalske predstave budno prati tročlano Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mira Muhoberac, istaknuta teatrologinja i dramaturginja te Jasmin Novljaković, kazališni redatelj i glumac, i glumac Vjekoslav Janković. Odlukom Povjerenstva u završnici Festivala u Vodicama će u nedjelju, 26. svibnja 2019. najboljim skupinama biti dodijeljene festivalske nagrade: Nagrada za najbolju predstavu, za najbolju režiju, najbolji novi dramski tekst, glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu, za njegovanje kulturne baštine, za inventivnost te Posebna nagrada Povjerenstva.

Materijalnu potporu Festivala u organizaciji Hrvatskog sabora kulture osigurali su Ministarstvo kulture RHŠibensko-kninska županija, Grad Vodice, Turistička zajednica grada Vodica. Vrijednu suorganizaciju i ove godine pružaju POU Vodice, a najveći aplauz vodička publika.

Katarina Dimšić, mag. ethnol. et cult. anthrop.

Stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu

Plakat Kazaliste – JPG