Na 50. obljetnicu održavanja prve smotre Međimurske popevke predstavljena knjiga profesora Stjepana Hranjeca „Pušlek međimurskih popijevki“

Međimurska popevka neizostavan je dio identiteta Međimurja, a njena važnost i vrijednost potvrđena je 2018. godine kada je uvrštena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Jedan od najvažnijih i najpostojanijih predstavljanja popevke u novije doma je njena smotra u Nedelišću. Prva smotra održana je 1971. i od tada se održavala sve do danas uz manje prekide. Za tradiciju očuvanja smotre Međimurske popevke svakako je najzaslužnija Kulturno-umjetnička udruga Seljačka sloga Nedelišće, a na samu 50. obljetnicu od održavanja prve smotre u Nedelišću predstavljena je knjiga dr.sc. Stjepana Hranjeca „Pušlek međimurskih popijevki“.

Svrha je ove antologije ne samo spomenarska, već se njome želi afirmirati to pjevano međimursko narodno biserje u školama, u obiteljskom okružju, među folklornim udrugama te izvan Hrvatske, osobito među našim iseljenicima i svima onima koji se u svijetu zanimaju za etnomuzikološke vrijednosti.“, poručuje autor knjige, profesor Hranjec.

Antologija u povodu 50. obljetnice smotre Međimurske popevke sadrži 50 ponajboljih popevki koje su se izvodile na smotri. Uz tekstovni i notni zapis, svaka popevka ima kraću analizu kojom se želi pokazati da je ona umjetnička struktura pjevanjem, ali i riječju. Antologiji je priložen i audiozapis, stoga će ona biti veliki priručnik svima koji se bave popevkom, članovima kulturno-umjetničkih udruga i društava te svima onima koji vole popevku, kako je istaknula predsjednica KUU Seljačka sloga Nedelišće Jasna Hajdinjak. Članovi „Sloge“ povodom velikog jubileja pripremili su izložbu fotografija koje prikazuju kako se smotra razvijala kroz godine.

Predstavljanje knjige i obilježavanje 50. obljetnice upotpunili su izvedbom međimurskih popevki sopranistica Tamara Korunek i Muška vokalna skupina KUU Seljačka sloga Nedelišće, a svečanosti su uz mnogobrojne ljubitelje popevke nazočili predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i župan Međimurske županije Matija Posavec.

„Međimurje se ponosi svojim brojnim čuvarima tradicije. Mnogi od njih više nisu s nama, poput tete Lize i Vinka Žganca, no zahvalni smo im i čuvamo njihovu ostavštinu. Danas se možemo pohvaliti s čak 60 kulturno-umjetničkih društava i udruga, kao i s 1800 njihovih aktivnih članova koji njeguju međimursku kulturnu baštinu. Hvala profesoru Hranjecu, Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu, KUU “Seljačka sloga” Nedelišće i Zajednici hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, ali i svim čuvarima i čuvaricama što njeguju identitet Međimurja i što su još jednom potvrdili zajedništvo i prave vrijednosti koje i dan danas krase naše Međimurce.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Elena Govedić

UO za poslove župana