MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC USPJEŠNO ORGANIZIRAO SEDAM RADIONICA

U prigodi 126. obljetnice rođenja međimurskog slikara, grafičara i likovnog pedagoga Ladislava Kralja Međimurca (1891.-1976.), u tjednu obilježavanja te obljetnice Muzej Međimurja Čakovec organizirao je u Kraljevu vrtu sedam kreativno – edukativnih radionica.

Radionice su se održavale svaki dan u 17 sati, od ponedjeljka, 24. travnja, do nedjelje 30. travnja, sljedećim redom: Radionica crteža; Radionica boje;  Radionica plastike/kiparstva; Radionica analize likovnih djela; Radionica fotografije; Radionica zvuka i Radionica kompozicije.

Kreativan tjedan u Kraljevu vrtu otvorila je mlada međimurska umjetnica LIDIJA MATULIN s RADIONICOM CRTEŽA.  S fokusom na rane grafičke prikaze Ladislava Kralja Međimurca, polaznici su obrađivali odnos svjetla i sjene crtajući u Kraljevu vrtu iz različitih pozicija, koristeći jednu liniju koja predstavlja njihov osobni karakter. Na kraju radionice, usporedbom svih radova, naši mladi kreativci dobili su uvid u različite interpretacije iste teme.

01

02

Ambijentalnom ugođaju doprinijela je RADIONICA BOJE pod vodstvom RUSE TRAJKOVE. Prvi dio ove radionice odrađen je u dvorištu slikareve kuće skiciranjem pejzažne kompozicije i emocionalnom promatranju, na koju su kasnije, u drugom djelu vježbe, nanosili i kombinirali boje uspoređujući je s impresionističkim slikama u galeriji spomenutog umjetnika. Radionicu su posjetili učenici I. OŠ Čakovec kako bi na licu mjesta vidjeli stvaranje likovnog djela na slikarskom platnu.

03

Sljedeća radionica održana je pod budnim okom akademske umjetnice MATILDE LEPOGLAVEC. Riječ je o RADIONICI PLASTIKE/KIPARSTVA koja je razmatrala mogućnost kreativnog oblikovanja predmeta od gline. Radionicu su posjetili i učenici Graditeljske škole Čakovec – smjer dizajn unutarnje arhitekture i dizajn keramike.

04

ANALIZOM LIKOVNIH DJELA obilježena je radionica pod vodstvom akad. grafičara KREŠIMIRA HLEBECA. Na početku su odslušali zanimljivo i vrlo ambiciozno predavanje voditelja radionice o Kraljevom slikarstvu i grafici te napravili zajedničku analizu likovnih djela koju su zatim primijenili na vlastitim kompozicijama. Bazirali su se na apstrakciji, u tehnici grafike, koju je Ladislav Kralj Međimurec primjenjivao na svojim djelima. Od kartona su izrezivali razne geometrijske oblike koje su potom lijepili na matricu. Gotove reljefne kompozicije utiskivali su u crnu temperu pomiješanu sa glicerinom, kojim se spriječava prerano sušenje, te matricu otisnuli na papir i dobili željeni grafički otisak. Radionica se pokazala vrlo uspješnom što potvrđuje veći broj polaznika te njihova nasmiješna lica nakon realizacije zamišljenog.

05

Dio Kraljeve stvaraonice bila je još jedna zanimljiva i drugačija radionica, RADIONICA ZVUKA, koju je vodio NIKOLA ŠVENDA. Naše mlade nade upoznale su se sa različitim vrstama bubnjeva, a zatim su odsvirali nekoliko afričkih ritmova. Sviranjem različitih melodija pokušali su uskladiti vlastitu motoriku tijela i govora vježbom pitanje – odgovor. Uzastopnim sviranjem polaznici su se oslobodili te odsvirali i solo dionice.

06

Nedjeljnja RADIONICA KOMPOZICIJE pod voditeljskom palicom akademskog slikara suvremenih metoda BOJANA MILJANČIĆA spojila je sve dosadašnje radionice te zaključila tjedan Kraljeve stvaraonice.

Ambijentalan prostor, ugodna atmosfera te stručni voditelji našim su mladim kreativcima omogućili slobodu izražavanja u različitim likovnim vidovima, uz prethodno dobivenu teorijsku podlogu. Isto tako, polaznici su se upoznali s kompletnim opusom najpoznatijeg međimurskog umjetnika dvadesetog stoljeća – Ladislava Kralja Međimurca.

Cilj i ideja zamišljenog programa Kraljevih stvaraonica bila je težnja prepoznavanju, definiciji i primjeni osobnog likovnog govora. Posjećenost, ambijentalni ugođaj i stvorena umjetnička djela pokazali su se iznimno uspješnim, stoga se radujemo svim budućim priredbama u sve popularnijem Kraljevom vrtu.

(Zlatko Bacinger)

07