U Murskom Središću obilježeno 500 godina Reformacije

U nedjelju 22. listopada, u Crkvi Isusa Krista u Murskom Središću održana je svečanost povodom 500 godina Reformacije. Bogati program sastojao se od dojmljivih pjesama zbora baptističke crkve “Betanija” iz Čakovca te inspirativnog osvrta pastora mr. sc. Damira Pintarića koji je naglasio kako je nemoguće razumijeti današnju Europu bez ovog pokreta predstavivši pritom pet temeljnih načela Reformacije – samo Pismo, samo milost, samo vjera, samo Krist i samo Bogu slava.

Iako se reformacija događa kontinuirano tijekom dvije tisuće godina povijesti kršćanstva, izum tiskarskog stroja bio je presudan da istup rimokatoličkog svećenika Martina Luthera zapali iskru promjena koje su uobličile život kakvog danas poznajemo i živimo. U tome je važno naglasiti da Luther nije imao namjere osnivati neku novu, nego obnoviti postojeću Crkvu koju je volio i kojoj je služio, ali koja je bila daleko od biblijskih istina i ideala Isusa Krista. Zato su se svi reformatori toliko trudili približiti narodu Bibliju pozivajući se na njen autoritet u vremenu krize svih autoriteta koji su često bili u konfuznom proturječju.

Izvorno biblijsko učenje da je spasenje dar Božji nanovo je otkriveno u doba prodavanja oprosta i svakovrsnih pokušaja da ljudi svojim djelima udobrovolje Boga kojeg su se bojali. Reformacija je budila osobnu vjeru u živog uskrslog Krista u vremenu u kojem je vjera bila osakaćena i reducirana na kolektivnu religijsku pripadnost. Biblijska Kristocentričnost koju su propovjedali reformatori probijala se kroz mrak sveopće dezorijentiranosti Europe desetkovane od kuge, iscrpljene svakovrsnim krizama i ratovima, a uz sve to i pod rastućom prijetnjom turskih nadiranja. Paradoksalno, bilo je to vrijeme kršćanstva koje nije poznavalo Krista pa se narod utjecao misticizmu, relikvijama, svecima, magijama i praznovjerju. No, u duhovnom smislu vjerojatno je najvažnija poruka Reformacije bila da se Božja slava najviše očituje u tome što je Isus Krist učinio sve što je potrebno za spasenje čovjeku koji razumije svoju bespomoćnost.

Iako je naše vrijeme uvelike drukčije, Reformacija nam je jednako potrebna pa je dobro iznova se prisjetiti tih važnih pet načela koja i danas trebaju obnavljati svaku crkvu i svakog vjernika. No, i više od toga, kao što je Reformacija izvukla Europu iz Srednjeg vijeka, ona još uvijek može biti nositelj progresa društva koji nam je i danas toliko potreban.

Na kraju programa bilo je predstavljeno prigodno izdanje Novoga zavjeta s naslovnicom Murskog Središća, a nazočnima se obratio i gradonačelnik Dražem Srpak koji je Crkvi Isusa Krista samoinicijativno obećao veću podršku i pomoć Grada.

(Vlado Hoblaj, foto Tin Tomanić)