MURSKI SUSRETI: CZK “Rudar” prštao od praiskonskih zapjeva, ritmova, zvukova i prebogatih nošnji

Studeni se prepolovio, temperature spustile, a dani skratili. Se ide na doli, rekli bi naši stari. Još je gora ona, još starija, či duže je, huje je! U kakvim su uvjetima živjeli naši stari ako su nam takve izgovorne „crnjake” namrijeli? Čime su se sve bavili u svojim obiteljima i malim zajednicama pred dvijesto – tristo godina? Sve ne znamo, ali nešto znamo – sve što su stvorili i naraštajima iza sebe ostavili iz folklorne baštinske ostavštine, to je nadnaravno i gotovo neponovljivo. Pretjerujem? Ne, nikako! Rekli ste to i svi vi koji ste snažnim aplauzima i vedrim licima jučer u dvorani Cenra za kulturu Rudar u Murskom Središću doživjeli Murske susrete folklornih i tamburaških društava.

Scena i dvorana ispunjena publikom prštali su od praiskonskih zapjeva, ritmova, zvukova i prebogatih nošnji. Rasplesalo se i raspjevalo mlado i staro, nisu se štedjeli niti glazbenici, a niti se publika suzdržavala. Doista je bila privilegija biti jučer s umjetnicima amaterima.

Izraz amateri stoji samo na papiru jer ono čime i kako su se predstavili KUD MURA iz Murskog Središća, KUD SELNICA iz Selnice, KUD KLJUČ – Trg kraj Ozlja, HKD POMURJE iz Lendave i KUD SVETA ANA iz Vučjaka kraj Karlovca kilometrima je iznad amaterizma.

Teško je slovima dočarati svaku sekundu jučerašnje folklorne i tamburaške doživljenosti, do kraja to razumiju samo oni koji su u dvorani bili. Slovima pak treba, i to najdebljima, ispisati zahvalu za organizaciju Susreta. Bez ikakve sumnje najzaslužniji su Slavko Bregović i suradnici iz KUD-a MURA, Grad Mursko Središće, Međimurska županija, Sobočan interijeri, IAF, KTC, Panis, Mesnice Mihalić i Mesnice Kiš.

Tekst: Ivan Goričanec, Foto: Tin Tomanić