FOTO Monodrama „Ana Katarina Zrinski“ očarala publiku

U Starom gradu u Čakovcu, u autentičnom povijesnom lokalitetu nekadašnjeg doma obitelji Zrinski, glumica Ana Vilenica postavila je i odigrala monodramu „Ana Katarina Zrinski“. Radi se o jednom od  najpotresnijih prikaza heroine 17. stoljeća koju je zadesila teška tragedija gubitka supruga, djece, posjeda i najvažnije – imena.

Drama se izvodila povodom dana oproštaja Petra od Ane Katarine Zrinski (rođ. Frankopan), 13. travnja 1670. godine, pred odlazak u Bečko Novo Mjesto, nakon kojeg nažalost više neće vidjeti supruga živog, a obitelj Zrinski će doživjeti propast.

Ova izvedba je pokazala virtuozno glumačko umijeće glumice na gotovo praznom prostoru pozornice, s jednom stolicom u sredini, mnoštvom ispisanih listova papira po podu koja su predstavljala Anina pisma i dvama rekvizitima – krunicom i mačem. Glumica u monologu radi osvrt na Zrinsko-frankopansku urotu kroz žensku priču grofice Ane Katarine Zrinski, rođene Frankopan, žene Petra IV Zrinskog. Ana Katarina bila je hrvatska književnica i diplomatkinja, a bila je poznata kao prva žena u banskoj Hrvatskoj koja se bavila ne samo sabiranjem i prevođenjem molitvi, posebno s njemačkog jezika, već je i sama pisala književne tekstove. Priča s kojom nas upoznaje glumica Vilenica daje nam uvid u osobni obiteljski život grofice Ane i tragedije koje su je snašle.

Ana Vilenica rođena je u Rijeci, a osim što glumi, producira kazališne predstave i filmove, piše filmske scenarije i režira. Predaje kolegij “Gluma pred kamerom” na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta VERN’. Ova multitalentirana umjetnica ujedno je i ravnateljica hrvatske drame u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Maša Hrustek Sobočan

Foto: Silvio Benč