Misa za Domovinu u Gornjem Mihaljevcu

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica Međimurske županije ogranak Gornji Mihaljevec organizirala je 05. kolovoza 2020. svečano obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja.

Obilježavanje je započelo svečanom misom za Domovinu u župnoj crkvi Svete. Katarine djevice i mučenice u Gornjem Mihaljevcu koju je predvodio vlč. Ivan Vugrinčnić koji je u nadahnutoj propovijedi posebno istaknuo: „Prigoda je da Bogu zahvalimo za slobodu i da odamo počast žrtvama Domovinskog rata. Prigoda je da zahvalimo i živim braniteljima koji su izložili svoje živote u obrani Domovine.“ Posebno svečani ton misnom slavlju dao je pjesmom župni zbor pod vodstvom Danice Gašparec.

Svečanost se nastavila ispred Raspela („Krist iz Farkašića“) koje su u spomen poginulom žrtvama Domovinskog rata postavili mještani Gornjeg Mihaljevca 04. lipnja 1994. godine kao jedan od prvih spomenika u Hrvatskoj poginulom hrvatskim braniteljima.

U prigodnoj riječi predsjednik UDVDR, podružnice Međimurske županije, ogranka Gornji Mihaljevec, dragovoljac Domovinskog rata, Franjo Kovačić, prisjetio se ponosa i slavnih dana VRO „Oluja“ u kojoj je učestvovao veliki broj građana Općine Gornji Mihaljevec. Pri tom je zahvalio svima koji čuvaju dignitet i tekovine Domovinskog rata jer to je zalog bolje i sretnije budućnosti budućih generacija, a posebno je zahvalio Općini Gornji Mihaljevec što je obnovila spomenik na kojem je Raspelo.

Okupljenima se potom obratio načelnik Općine Gornji Mihaljevec Goran Lovrec, koji je posebno naglasio da se prošlost ne smije zaboraviti, ali da se moramo okrenuti budućnosti i izgraditi društvo koje će biti mjesto ugodnog življenja za našu djecu.

Vlč. Vugrinčić je blagoslovio obnovljeni spomenik  poginulim žrtvama Domovinskog rata. Druženje branitelja i okupljenih građana nastavilo se u Župnom dvoru, gdje su se učesnici VRO „Oluja“ prisjetili tih slavnih dana.

Željko Tomašić

(foto: Željko Tomašić)