Međunarodni susret tamburaša i folkloraša u Murskom Središću

Za umjetnice i umjetnike amatere hrvatskih kulturnih društava iz Slovenije, Austrije i našeg Murskog Središća glavna os vrtnje minule nedjelje bila je zapiknuta na šetnici sv. Barbare na desnoj obali Mure. U mozaik događaja iz programa „Dan Grada i Ljeto uz Muru” utkala se baštinska međimurka pjesma, note i zvukovi tamburaša i uvijek atraktivne slike folklornog plesa, dragulji baštine po kojima nas svijet prepoznaje i razlikuje od ostalih naroda.

Bogatim programom predstavili su se „naši” gosti HKD Pomurje iz Slovenije, domaći umjetnici KUD-a Mura, i hrvatski umjetnici amateri zboraši „Stalnost” iz Austrije. Važnost i vrijednost susreta naglasili su u uvodnim pozdravima Dražen Srpak, gradonačelnik i saborski zastupnik te Jelena Moharić, predsjednica domaćina KUD-a Mura.

HKD Pomurje iz Lendave, osnovan 2005. godine, izveo je plesove: Sotiš, Šamarjanka, Zibenšrit, Gorički valček – nede mi več rasla travica zelena.

KUD Mura, osnovan 1998. godine, izveo je splet plesova „Zaigrajte meni” i „Vu toj Turskoj zemli”, pripremili Tihomir Benčić – voditelj folklora i Damir Markuš, voditelj tamburaša.

Davne 1974. godine slavio se Dan hrvatske mladine (Gradišća) u Čajti. Ljudima se svidjela tamburaška glazba i načelnik sela, Belo Resetar, počeo je sakupljati omladinu za sviranje. Tragom te inicijative utemeljena je grupa “Stalnost” koja broji 25 aktivnih članova, a ima i dječju grupu od 10 članova. Trenutno njeguje samo tamburašku glazbu, gradišćanske jačke, a na repertoaru su neizostavno i vodeći šlageri iz Hrvatske kojima su se predstavili i pred publikom u šatoru. Voditelj tamburaša je nesvakidašnji velečasni Branko Kornfeind.

Službeni program pod šatorom trajao je koliko je koncentracija publike dopuštala, ali završnica i ugodno druženje dijela publike i umjetnika na Zalešću potrajalo je dok je trajalo svježine u rukama, nogama i raspjevanom srcu. Hvala gradu na izuzetnoj potpori!

 

KUD MURA Mursko Središće