Međunarodni studentski filmski festival — STIFF ima novu umjetničku direktoricu

Međunarodni studentski filmski festival — STIFF u novo desetljeće ulazi s novim timom. Mašu Drndić nakon pokretanja te desetljeća vođenja prvog međunarodnog studentskog filmskog festivala u Hrvatskoj, na mjestu umjetničke direktorice nasljeđuje Katarina Kožul, višegodišnja STIFF suradnica. Maša Drndić ostaje dio tima na poziciji selektorice programa, zajedno s Martom Ban.

Katarina Kožul rođena je 1998. u Novom Sadu. Diplomirala je na Katedri za kiparstvo pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. U radu istražuje mogućnosti vizualne umjetnosti s naglaskom na rad u zajednici i likovnu edukaciju. Kao stipendistica Ministarstva vanjskih poslova u Japanu završila je MIRAI edukacijski program za studente umjetnosti u Tokiju. Tijekom studija radila je u Galeriji SKC te u Udruzi za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB. Sudjelovala je u realizaciji projekata kao što su VG Akademija, Lungomare Art (Rijeka EPK 2020), Biennale scenskog dizajna (Novi Sad EPK 2022), Međunarodni studentski filmski festival (STIFF), SKC aktivist i drugi. Izlagala je na više skupnih izložbi u Hrvatskoj (LA.MSU Lastovo; S Kolekcijom / Workshop online, MMSU Rijeka, Sve je skulptura, Galerija Knifer; Svjetlarna, Galerija Laurus; Platforma za eksperiment 1.3, Galerija VN; Poezija je zec iz šešira, Galerija SKC) te sudjelovala u radionicama i rezidencijama u Belgiji, Srbiji i Nizozemskoj. Živi i radi u Rijeci.

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) prvi je hrvatski međunarodni festival koji je posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu. Pokrenut je u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i udruge Filmaktiv, a ima za cilj predstavljanje najbolje svjetske studentske filmske produkcije.

Kroz deset godina na festivalu je prikazano preko 500 igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova iz cijelog svijeta. Pružajući uvid u radove kolega filmaša, cilj je potaknuti razmjenu ideja i prekograničnu suradnju u području filma, videa i animacije.

Ulaz na projekcije je besplatan i to s ciljem upoznavanja što šire publike s iznimno kvalitetnim studentskim filmovima iz cijeloga svijeta.

STIFF je sufinanciran sredstvima  HAVC-a, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Goethe instituta iz Zagreba. Festival će biti održan u studenom u Art-kinu Croatia.

Maja Ogrizović