Međimurski vrtićanci i školarci imat će priliku od najranije dobi istraživati i promišljati o STEM-u kroz europski projekt vrijedan 3 milijuna kuna

Kako bi se djecu od najranije dobi potaknulo da istražuju, promišljaju i povezuju te stvaraju pozitivno mišljenje o prirodnim znanostima, informatici, inženjerstvu i matematici, Međimurski informatički klub započeo je s provedbom novog projekta „From zero to STEM hero“ za koji im je dodijeljeno čak 3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a kojim će ojačanja kapacitete organizacija civilnog društva i institucija za aktivno uključivanje djece, mladih i građana u popularizaciju STEM-a.

Međimurski informatički klub član je Hrvatskog saveza informatičara, Zajednice tehničke kulture grada Čakovca i Međimurske županije, a ostvaruje izvrsnu suradnju s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje (TICM) u čijim prostorima mu je sjedište. Glavne aktivnosti MIK-a temelje se na obrazovanju djece i mladih u području informatike s naglaskom na programiranje. U ovoj školskoj godini provode dvadesetak radionica kojima zainteresiranim i potencijalno darovitim osnovnoškolcima i srednjoškolcima omogućuju razvoj i unaprjeđenje vještina i kompetencija u području STEM-a, tehničkih znanosti i informacijsko-komunikacijskih tehnologija, s naglaskom na razvoj analitičko-logičkog i kritičkog razmišljanja. U širok spektar programa pridodali su i jedan novi, „From zero to STEM hero“ za čije su provođenje osigurali bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

STEM je za Međimurje važan kao i za svaki drugi dio Hrvatske i svijeta, a ovim projektom ojačat ćemo snažnu sinergiju s partnerskim i prijateljskim udrugama i organizacijama. Zajedno s udrugom Mladi informatički stručnjaci gradimo veliku priču za koju se nadamo da će utjecati na generacije mladih Međimuraca.“, naglasio je prilikom početne konferencije projekta predsjednik Međimurskog informatičkog kluba Viktor Lazar koji je pojasnio da ovaj projekt pruža najmlađoj djeci priliku da se bave znanošću, a kroz razne radionice nastojat će potaknuti da djeca od najranije dobi stvore pozitivno razmišljanje i shvate važnost STEM područja.

Organizacije i institucije s kojima će surađivati su Mladi informatički stručnjaci (Udruga MIS), III. Osnovna škola Čakovec, Dječji vrtić Cvrčak Čakovec, Dječji vrtić Cipelica Čakovec, Fakultet organizacije i informatike Varaždin i Razvojna agencija Grada Čakovca čija je ravnateljica Damira Vresk kazala da projektom žele unaprijediti kapacitete organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a, unaprijediti suradnju organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko-obrazovnih institucija te povećati broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji, s naglaskom na djeci i mladima. Ponosna što su u projekt uključeni odgojno-obrazovne ustanove s područja grada Čakovca je gradonačelnica Ljerka Cividini: „Sigurna sam da među tisućama današnjim mališana ima mnogo budućih inženjera, programera, IT poduzetnika, koji će se u STEM-u pronaći posredstvom ovog projekta. Stoga ćemo njegovu vrijednost, kao i vrijednost ostalih programa koji se provode u Međimurju, mjeriti još neko vrijeme.“

Početnoj konferenciji projekta nazočili su ravnateljica III. Osnovne škole Čakovec Nataša Hajdinjak, ravnateljice Dječjeg vrtića Cvrčak i Dječjeg vrtića Cipelica Lidija Varošanec i Gordana Šoltić Siladi te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci Dejan Drabić koji je istaknuo da će mnoge aktivnosti projekta biti jedinstvene u Hrvatskoj. Značaj projekta prepoznale su i visoko-obrazovne ustanove poput Fakulteta organizacije i informatike Varaždin čija je dekanica Nina Begičević Ređep nazočila konferenciji, a podršku i suradnju pružaju im i prvi znanstveno-istraživački centar u Međimurskoj županiji Metalska jezgra i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje.

Ovakva suradnja institucija i udruga nije rijetkost u Međimurskoj županiji čiji je župan Matija Posavec istaknuo da je projekt „From zero to STEM hero“ još jedna potvrda važnosti ulaganja u obrazovanje. „Ulaganje u obrazovanje u Međimurju nije samo priča koja dobro zvuči, nego stvarnost koju živimo. Ovim projektom činimo još jedan iskorak, dižemo standard u poučavanju, prilagođavamo se vremenima u kojima živimo kako bi najmlađima pružili uvjete za stjecanje navika i vještina koje će im biti nužne. Povezali smo vrtiće, škole, fakultete, ali i centre izvrsnosti, znanstveno-istraživačke centre čime stvaramo dodatnu vrijednost jer ako ovim projektom obuhvatimo samo dio djece, ona će  motivirati i ostale da se zainteresiraju, da istražuju i uče. Stoga me veseli što ćemo i ovim projektom ostaviti u nasljeđe budućim generacijama, ne samo opremu, već znanja i vještine, metode učenja i rada s djecom.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ukupna vrijednost projekta „From zero to STEM hero“ 2.912.402,62 kuna, a provodit će se do kraja 2023. godine. Aktivnosti projekta usmjerene su na jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa popularizacije STEM-a, organizaciju trajnih postava inovativnih, interaktivnih sadržaja i provedbu pilot grupa za krajnje korisnike: djecu i mlade te opću populaciju, provedbu lokalnih radionica i jednodnevnih događaja sa svrhom podizanja svijesti o važnosti STEM-a i znanstvenim postignućima iz STEM područja.

Služba za poslove župana