Međimurski običaj “ftičeki se ženiju” u Dječjem vrtiću “Maslačak” Mursko Središće

U Dječjem vrtiću “Maslačak” i ove smo godine na tradicionalan način obilježili Valentinovo. Međimurski običaj “ftičeki se ženiju” vezan je uz proslavu Valentinova te se na taj način djecu upoznaje s našim običajima. Ptičice uvijek u dvorištu za djecu ostave koalčiće kojima se djeca počaste.

Aktivnosti su u svim odgojnim skupinama prilagođene temi Valentinova, a prostori vrtića ukrašeni su srčekima te ftičekima. Ove godine ukrasili smo i vanjsku ogradu srcima prijateljstva. Kroz razgovor sa odgajateljicama djeca su pokazala značenje riječi “LJUBAV”. Čitale su se prigodne priče i stihovi, pjevalo se i plesalo. Najdraže pjesmice djeci su bile: “Valentinovo”, “Ftiček veli”, “Kišobran za dvoje”, “Ljubav se ne trži”…

U starijoj odgojnoj skupini organizirano je “međimursko gustuvaje”. Djeci je zanimljiva bila interpretacija običaja o “črlenim čizmicama” kojom su odgojiteljice prepričavale sjećanja iz djetinjstva. Na ovaj način djeca su stekla spoznaju o nekadašnjim međimurskim običajima te postala “bogatija” za još jedno vrijedno iskustvo.

Odgojitelji Dječjeg vrtića “Maslačak”