Međimurska priroda u Noći muzeja predstavlja i svoj Godišnjak

Djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode svoja su najvažnija postignuća i izazove s kojima su se suočili tijekom 2023. godine ukoričili u novu tiskanu publikaciju – Godišnjak Međimurske prirode. Nastao je u sklopu redovnog rada ustanove, a autori tekstova su djelatnici. Objavljen je na 100 stranica, a tekstove prate i crno-bijele fotografije. Urednik knjige je mr. sc. Siniša Golub, grafičko oblikovanje i prijelom potpisuje Saša Bogadi, a naslovnicu je oblikovala Roberta Radović. Godišnjak je tiskan u 500 primjeraka i može se besplatno nabaviti u sjedištu Međimurske prirode u Križovcu. Prvo javno predstavljanje bit će unutar programa Noći muzeja ’24 u petak 26. siječnja u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami.

Siniša Golub i Kristina Poljak

Od fotografije do kućice za sove kukuvije

Programi u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami kreću u 18 sati otvorenjem prve samostalne izložbe fotografija autorice Kristine Poljak iz Svete Marije. Izložbom „neMIR polja‟ predstavit će se pet fotografskih trenutaka na temu divljih životinja snimljenih na području Međimurske županije. Izložba ima humanitarni prodajni karakter. Financijskim sredstvima prikupljenim od prodaje fotografija i/ili donacijama izradit će se kućice za sove kukuvije.

Kupnja fotografija bit će moguća u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami samo u petak 26. siječnja 2023. godine od 18 do 20 sati. Detalji će se moći dobiti direktno na izložbi.

Kristina Poljak

Japansko kazalište u Križovcu

Interpretatori prirodne baštine će u 19, 20, 21 i 22 sata uvesti posjetitelje u svijet bajke kroz čaroliju kamišibaja – japanskog kazališta. Glavni lik je sova kukuvija. Predstava „Kuku i Vukonja‟ kratkog je formata, prigodna za sve generacije i premijerno će biti izvedena u suvenirnici Centra. Adaptaciju teksta basne Sova i vuk te ilustracije predstave potpisuje Roberta Radović.

Roberta Radović

U posjetiteljskom Centru Med dvemi vodami bit će organizirana i potraga za blagom te predstavljena nadogradnja postojećeg postava s novom interpretacijskom multifunkcionalnom dvoranom “Kukuvija”.

Suradnja s lokalnim stanovništvom

Ulaz za razgled interaktivnog Centra je slobodan od 18 do 23 sata, a na Trgu međimurske prirode organizirano je u suradnji s lokalnom zajednicom druženje uz otvoreno ognjište i tople napitke. Prvi posjetitelji na Trg Međimurske prirode stići će već oko 17 sati autobusom u organizaciji Turističke zajednice područja Mura i gorice.

Roberta Radović