Međimurska priroda predstavlja radove učenica “Plavac” i “Rapsodija o plavom”

USUSRET 5. LIPNJU – SVJETSKOM  DANU ZAŠTITE OKOLIŠA

Javna ustanova Međimurska priroda ususret 5. lipnju Svjetskom danu zaštite okoliša predstavlja slikovnicu učenice Gite Radiković „Plavac‟ ( ilustrator Goran Radiković) i multimedijalni uradak „Rapsodija o plavom‟ učenice Stjepane Posavec (mentor Nenad Novak). Program će se održati u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu u srijedu 2. lipnja 2021. godine s početkom u 18 sati.

Doživite ljepotu međimurske prirode i životni ciklus ugroženog leptira plavca, opjevane kroz deset pjesama, u prvijencu „Plavac‟ devetogodišnje pjesnikinje Gite Radiković iz Šenkovca. Pjesme su popraćene ilustracijama Gorana Radikovića, a audiozapisi recitacija autorice upotpunjuju doživljaj. Gita Radiković je devetogodišnja pjesnikinja i pripovjedačica iz Šenkovca, strastvena čitačica svega što joj padne u ruke, ljubiteljica dugih šetnji prirodom i nepopravljiv sanjar. Sudjelovala je na različitim državnim i međunarodnim literarnim natječajima i smotrama na kojima redovito postiže odlične rezultate, a radovi su joj objavljivani u zbornicima, časopisu „Kvaka‟ te na internetskom portalu TOP generacija. Motivi u njezinim pjesmama često su detalji iz prirode, a omiljeno mjesto za dugu inspirativnu šetnju je vlažna livada Bedekovićeve grabe. Nakladnik slikovnice je Knjižnica i čitaonica Općine Šenkovec.

“Rapsodija o plavom”kreativan je multimedijski uradak koji je osmislila i realizirala šestogodišnja djevojčica Stjepana Posavec, polaznica vrtića u Pribislavcu sada već davne 2012. godine. Na poziv Organizacijskog odbora HPKZ Međimurske županije i Željke Kadi, prof. na uključenje u Projektni dan OŠ I.G.Kovačić Sv. Juraj na Bregu koji je bio posvećen zaštićenoj vrsti velikog livadnog plavca, krenulo se u rad koristeći suvremene tehnologije kao sredstvo kreativnog izražavanja. Rezultat toga jest kolaž mnogobrojnih crteža koji su oblikovani u jedan multimedijski rad, tehnički obrađen od strane njezina mentora, Nenada Novaka. Taj rad bio je predstavljen na tom događaju i pobudio iznimno zanimanje. Originalnom pričom i tehnikom izvedbe i danas, devet godina kasnije zavrjeđuje da se ponovo predstavi javnosti i nađe svoje mjesto u programu Javne ustanove Međimurska priroda.

Ulaz je slobodan. Posjetitelji se mole koristiti zaštitne maskice za lice. U čast autorima i leptirima plavcima svi su pozvani odjenuti plave nijanse!

za Međimursku prirodu

Roberta Radović