MEĐIMURSKA PRIRODA NOĆ MUZEJA ’23: Uz stručno vodstvo Centar Med dvemi vodami razgledalo više od 300 posjetitelja

Rekordan broj posjetitelja u Noći muzeja ’23 zabilježen je u Centru Med dvemi vodami. Uz stručno vodstvo interpretatora prirodne baštine galerijski postav obišlo je i razgledalo više od 300 posjetitelja. Naglasak interpretacije bila je poruka potrebe očuvanja neživog svijeta i krilatica: Čuvajući neživi svijet, čuvamo živi.

Posjetiteljski Centar u Križovcu Noć muzeja organizirao je treću godinu zaredom. Program je započeo otvaranjem putujuće izložbe fotografija osmišljene povodom 100. obljetnice prve speleološke disertacije u Hrvatskoj “DR. JOSIP POLJAK, PEĆINE HRVATSKOG KRŠA, 1922. – 2022.” Autori izložbe su Sanja Japundžić i Nenad Buzjak koji je izložbu i predstavio. Autor fotografija je dr. Josip Poljak, prvi predsjednik Speleološkog društva Hrvatske. Bio je vrsni geolog, geomorfolog, speleolog, planinar i fotograf. Najstarija fotografija datira iz davne 1912. godine. Izložba se može razgledati do petka 24. veljače 2023. godine u radno vrijeme Centra Med dvemi vodami.

Prirodoslovno predavanje pod nazivom Đurđevečki peski održao je Dubravko Šincek, geotehničar i predsjednik Planinarskog društva Ravna gora Varaždin. I predavači i domaćini programa, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami i više su nego zadovoljni odličnim odazivom publike na uvodni program Noći muzeja, gdje se tražilo sjedalo više.

Programu su između ostalog nazočili gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak te predsjednik Mjesnog odbora Marko Strojko koji je s mještanima naselja Križovec organizirao u suradnji s Međimurskom prirodom druženje na otvorenom uz tople napitke i otvoreno ognjište. Hit je bio i novi okvir za fotografiranje “Budi dio prirode”. Mnogi posjetitelji već sada su najavili kako će na Noć muzeja u Križovec doći i sljedeće godine.

 

Roberta Radović, suradnica za komunikaciju i promidžbu