Međimurke Hana i Lea u samom vrhu 3. Međunarodne izložbe karikature

Selektirana djela 3. Međunarodne izložbe karikatura na temu kompjutorsko razmišljanje predstavljene su u izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec. U konkurenciju za najbolje radove prijavio se 401 karikaturist iz 65 država sa ukupno 1061 radova. U kategoriji sudionika do 16 godina pristiglo je 116 radova od 106 autora iz Kine, Rusije, Libije, Sirije, Srbije i Hrvatske. Inicijativu organiziranja ovog događaja pokrenuo je karikaturist Damir Novak iz Malog Mihaljevca, čije su karikature obišle svijet, a ujedno je i predsjednik međunarodnog žirija koji ocjenjuje pristigle radove.

(Srećko Puntarić-Felix i Damir Novak)

Tijekom ljeta je u OŠ Strahoninec organizirana radionica za djecu u suradnji s mladom karikaturisticom Lanom Hohnjec, a održale su se i radionice karikature u čakovečkoj knjižnici. Rezultat toga je prva i treća nagrada koju su osvojile i mlade Međimurke Lea Lehkec (3. nagrada) i Hana Horvat (1. nagrada). Uz Novaka, radove su žirirali karikaturist iz Crne Gore Darko Drljević, jedan od pet najkvalitetnijih karikaturista u svijetu, zatim Srećko Puntarić kojeg većina čitatelja tiskovina zna kao karikaturistu Felixa, tajnik Hrvatskog društva karikaturista  Zdenko Puhin te grafički dizajner Josip Toth iz Čakovca.

(Hana Horvat 1. nagrada)

(Lea Lehkec 3. nagrada)

“Među pristiglim radovima odabrali smo 82 rada koji su predstavljeni na izložbi i prikazani u festivalskom katalogu koji je poslan svim sudionicima. Odabrali smo 8 najboljih karikatura na temu kompjutorsko razmišljanje, odnosno prve 3 nagrade i 5 priznanja.”, rekao je Damir Novak na otvorenju izložbe, kojem su prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, ujedno i glavni pokrovitelj Izložbe, načelnici općina Sveti Juraj na Bregu i Strahoninec, Anđelko Nagrajsalović i Franjo Lehkec, te brojni ljubitelji karikature.

Zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Zoran Vidović, „Veseli me činjenica što je ovo već 3. Međunarodna izložba karikature u Čakovcu te velike zahvale i čestitke svima koji su bili uključeni u njezinu realizaciju“.

 

Župan Međimurske županije Matija Posavec: „Danas u Čakovcu, Međimurju, u Hrvatskoj su sudionici iz 65 zemalja što je više od trećine cijelog svijeta što daje poseban značaj 3. Međunarodnoj izložbi karikatura. Danas je s nama ovdje i gospodin Puntarić, koji je legenda karikatura u Hrvatskoj, jednako kao što to za nas, međimurce, karikaturist Damir Novak. Čestitam Vam svima na organizaciji, a da ova vrsta umjetnosti ima svoju budućnost potvrđuju nagrađene Lea Lehkec i Hana Horvat koje su briljirale na ovoj svjetskoj Smotri te sam siguran da su one nova generacija hrvatske karikature!“

 

UO za poslove župana

Morana Kiš

(Dijana Kontrec Horvat i Hana Horvat)

(Lea, Franjo, Edita i Franjo Lehkec)