Knjiga u kojoj je Međimurje pretočeno u slike: MEĐIMURJE – Vrt Hrvatske (Hortus Croatiae)

Ova fotomonografija Međimurja rađena je na način kao što se obrađuje vinograd s plemenitim sortama vinove loze: s naklonošću i brižno, s pažnjom i ljubavlju. Zato se nadamo, da će vam plod ovoga truda pružiti užitak koji je nama pružao rad na ovoj knjizi. U svom jezičnom sloju knjiga je nastala sažimanjem i odabirom ključnih činjenica koje akademik Feletar, sentimentalno vezan za Međimurje, ali i njegov vrstan pozna­valac, niže začuđujućom lakoćom u jednom tečnom i živopisnom tekstualnom tkanju.
U svom vizualnom sloju knjiga obiluje fotografijama koje svojom neposrednošću i doj­mljivošću odaju oči zaljubljenika u međimurski pejsaž i ljude Međimurja, u njihovu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu. Bez pretjerivanja može se reći: ovo je knjiga koja ima dušu.

Sadržaj knjige
Sentimentalno putovanje Međimurjem – umjesto predgovora
Međimurje – zemlja i ljudi
Mistično međimursko srednjovjekovlje
Insula Zeriniana
Doba Althana i Feštetića, vojna bana Jelačića 1848. i oslobođenje Međimurja 1918. godine
Ponositi meštri ceški i stara dravsko-murska zanimanja
Sakralna i profana graditeljska baština
Poticaji bogate nematerijalne baštine
Međimurje – privlačan kraj za turizam
Osnovna literatura (uži izbor)
ISBN:978-953-8299-00-1
Format:29 x 24 cm
Uvez:Tvrdi s ovitkom
Broj stranica:112
Godina izdanja:2019
Ilustracije:Više od 120 kolornih fotografija

Iz sadržaja knjige
“U vrteku med dvije rijeke oduvijek je funkcionirala simbioza čovjekove svakodnevice i prirodnoga ritma rijeka. Uz Dravu i Muru ovdje se rađalo, raslo, živjelo i umiralo. Rijeke su donosile mnoge darove: na vodenicama se mljelo žito za kruh, uz rijeke se lovila riba, žela se trstika za graditeljstvo i zaštitu, rezala vrbova šiba za pletenje košara, sjekla vrbovina i jagnjedovina za ogrjev i pokoju dasku ili letvu, tesao hrast lužnjak za kućne grede, u zamočvarenim gustišima lovili se divlja svinja, zec, patka, fazan, pa i poneki srndać, srna ili jelen, iz rijeka se vadio pijesak i šljunak za zidanje kuća i zavažanje putova. Preko rijeka prevozili su međimurski čoni ili brodi (kompi, skele), a mnoge obitelji kruh su zarađivale mukotrpnim ispiranjem zlatnih zrnaca. Drava i Mura su sve do Drugoga svjetskog rata, a pogotovo do vremena izgradnje makadamskih putova i željeznice, imale vrlo važnu prometnu, povezujuću funkciju. Rijekama se nekad šajkama i splavima (fljojsima) prevozila sva roba, ali i ljudi, stoka i ideje. No rijeke su i u Međimurju znale zamahnuti repom riječne aždaje (pozoja) i dobar dio svojih darova odnijeti u nepovrat u poplavama i eroziji obala. Unatoč svemu priobalno stanovništvo još i danas svojim rijekama tepa naša Drava, naša Mura, dapače Dravica i Murica. Ili kako je zapisao jedan pisac: Drava je kao mati svojega kraja. Iako se Međimurje u 20. stoljeću snažno gospodarski razvilo, sraslost čovjeka i prirode ovdje je ostao stil života.”

Količinski popusti na monografiju Međimurje:

Redovna cijena knjige:        180,00 kn

1 kom.                 = 159,00 kn
2-5 kom.              = 150,00 kn/kom
6-10 kom.            = 130,00 kn/kom
11 i više kom.      = 120,00 kn/kom

* troškovi dostave za Hrvatsku su 35,00 kn


Naručite mailom:
[email protected]hr

Ukoliko trebate dodatne informacije ili Vas zanimaju popusti na neka druga naša izdanja, slobodno nas kontaktirajte na telefon 098/1375-395.

NAČINI PLAĆANJA:
  • pouzećem – kod pruzimanja knjige
  • po predračunu – internet bankarstvom ili općom uplatnicom
  • odgoda plaćanja – za državne i javne institucije (uz narudžbenicu)
Sve upite i narudžbe možete poslati na e-mail:
[email protected]hr
IZDAVAČKA KUĆA VEDA -Nada <[email protected]>