Međimurci porcijunkulski oprost od grijeha tražili na koncertima, a najviše ih ispovijedio Toni Cetinski

Prema predaji, sveti je Franjo 2. kolovoza 1208. god., u crkvici Svete Marije od Anđela u Asizu, doživio svoje obraćenje, a taj trenutak njegova potpunog obraćenja i oblačenja novoga čovjeka u pavlovskom smislu, slavi se liturgijski 2. kolovoza, posebno među franjevcima, na blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule (prema crkvici u kojoj se ta promjena zbila). I danas ta crkva postoji, a nalazi se unutar bazilike Svete Marije Anđeoske, koju je dao izgraditi papa Pio V. u 16. st., a papa Pio X. (19./20.st) ju je uzdigao na čast papinske bazilike i predstavlja najvažniju crkvu Franjevačkog reda.

Predaja također kaže kako je radost oslobođenja od grijeha, koju je tada osjetio, sv. Franjo htio prenijeti na sve druge, pa se u njemu rodila ideja da moli tadašnjega papu Honorija III. da tu crkvu učini crkvom potpunog oprosta od vremenitih kazni, što je papa i učinio 1216. god. Kasnije je određeno da se potpuni oprost na blagdan Gospe od Anđela, koji se naziva i porcijunkulski oprost, može dobiti i u bilo kojoj franjevačkoj crkvi, dok je s vremenom to prošireno i na sve crkve bilo gdje u svijetu, u vremenu od podne 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza, ali uz uvjet da se, osim pohoda crkvi, osoba skrušeno ispovjedi, pričesti, izmoli Vjerovanje, Očenaš i pomoli se na nakanu Svetog Oca. (https://www.vjeraidjela.com)

Porcijunkolovo se u Čakovcu tradicionalno obilježilo od 27. srpnja do 02. kolovoza manifestacijom koja se pretvorila u najveće međimursko proštenje i zabavu. Tako Međimurci tijekom dana (a i noći) mogu razgledavati i kupovati na stotinama štandova dok je u večernjim satima za njih organiziran koncert nekog hrvatskog (ili onog „iz regije“) prvoligaškog glazbenog sastava ili pjevača-pjevačice. Ove godine tako su nastupili Žiga, Zvonko Bogdan, Massimo, Nina Badrić, Crvena jabuka, Četiri tenora, a manifestaciju je jučer velikim koncertom (s najviše publike do sada) zaključio Toni Cetinski pa je tako imao čast ispovijediti od grijeha najviše ljudi (njih nekoliko tisuća) koji su oprost tražili na koncertu, a ne u crkvi.

(R. Tomanić, foto TT)