Mačkovec dobio novu Baptističku crkvu

Baptistička crkva Mačkovec ovih dana obilježava stotinu godina postojanja. Naime, početkom 20-ih godina prošlog stoljeća Baptisti su počeli djelovati u nekoliko međimurskih mjesta, među kojima je bio i Mačkovec, gdje je 1926. godine izgrađena prva Baptistička crkva u Hrvatskoj. Kruna obilježavanja stote obljetnice postojanja u ovom naselju u sastavu grada Čakovca, bila je svečanost otvaranja nove crkve. Uz brojne vjernike iz Mačkovca, te gostiju iz drugih dijelova Hrvatske te Sjedinjenih Američkih Država, svečanosti u nedjelju nazočila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Od samih svojih početaka djelovanja u našem kraju, Baptistička crkva Mačkovec nastojala je doprinositi ne samo duhovnom, već i društvenom životu. Prepoznatljivi su po brojnim humanitarnim akcijama, posebno tijekom Domovinskog rata. Aktivni su i u obrazovanju, organizaciji kampova učenja Engleskog jezika te kulturi. Ova brojčano nevelika zajednica, znatno pridonosi društvenom životu u cjelini, ne samo u Mačkovcu, već i na cijelom području Čakovca i Međimurja.

Novi se objekt počeo graditi prije pet godina, a Baptistička crkva Mačkovec izgradila ga je vlastitim sredstvima i značajnim volonterskim angažmanom. Kako je rekao domaćin, pastor Nenad Kovačević, osim za potrebe bogoslužja, nova će crkva biti mjesto okupljanja mještana i održavanja brojnih programa.

Čestitajući im stoljeće djelovanja u Mačkovcu, gradonačelnica Cividini rekla je da je počašćena što joj je jedna od prvih dužnosti kao gradonačelnice prisustvovanje svečanosti otvaranja nove crkve. „Stotinu godina dugo je vremensko razdoblje. Možete biti ponosni što ste sve ove godine ne samo opstali, već i rasli, razvijali se te aktivno doprinosili zajednici. Danas je vaša zajednica prepoznatljiva po svojim brojnim aktivnostima, te poznavajući vas, sigurna sam da ćete takvi biti i u budućnosti.“, naglasila je, među ostalim čakovečka gradonačelnica.

Svečanosti otvaranja nove crkve od dužnosnika uveličao je i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec. Biblijsku poruku na kraju svečanosti dao je predsjednik Saveza baptista u Republici Hrvatskoj Ivica Horvat.

Nakon svečanog bogoslužja, gradonačelnica Čakovca razgledala je izložbu posvećenu povijesti Baptističke crkve Mačkovec.

Krunoslav Posavec