LUPINIZAM STIGAO U MEĐIMURJE!

Međimurska županija u okviru obilježavanja svojih dana u Terme dovela Lupinizam

 

Uoči najveće biciklističke utrke u regiji „Tour of Croatia“ u LifeClass Termama Sveti Martin otvorena je izložba poznatog hrvatskog umjetnika Stephana Lupina,  „Lupinizam ili socijalna osviještenost“, koja će se moći razgledati tijekom cijele ljetne sezone.  Izložba je nakon svjetskih destinacija tako stigla u Međimurje, gdje je postavljen samo dio Lupinova opusa, a sastoji se od nekoliko skulptura, slika velikih formata te ukupno tri skulpturalna stolca koji idealno upotpunjuju interijer međimurskog hotela.

07

Nakon što je svoju karijeru započeo kao glumac i model, Lupino je nastavio raditi ono što najviše voli – fotografirati. Nije trebalo puno da njegov rad dođe na naslovnice nekih od najvećih časopisa poput Vougea, Photoa, Zooma, Europea, Esspressa i Playboya. Iako poznati kao jedan od najboljih fotografa, Lupino je puno više od toga. Svoj rad i umjetnički izričaj je objedinio pod jasnim imenom „Lupinizam“. „Kada smo krenuli s idejom da u Međimurju postavimo samo još jednu u nizu izložbu našeg Lupina, znao sam da će i ona biti posebna. Naime takav je Lupino, jedinstven i korak ispred svog vremena, uvijek dolazi s nekom novom vizijom i promišljanjima. Stoga kritičari imaju zahtjevnu zadaću ocijeniti  njegova djela, tako je umjetnika likovna kritičarka i novinarka Branka Hlevnjak uspoređivala i s Picassom i Dalijem, no teško je naći pravac koji ga najbolje opisuje, pa smo našli  novi, jednostavno Lupinizam, danas prepoznat u svijetu“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te tim riječima i službeno otvorio izložbu.

02

Lupino je iznad kritike!

„Iza brenda Lupino stoji Stephan Lupino, tjelohranitelj, model, fotograf, humanitarac, dizajner, kipar i slikar, multimedijalni umjetnik, koji izgara u ekstazama stvaralaštva zaokupljen ljepotom oblika i snagom njegova govora, s duhovnom povlasticom odabranih“, riječi su spomenute Branke Hlevnjak koje možda najbolje dočaravaju svu raznolikost talenta ovog velikog umjetnika. Lupino je umjetnik koji se ne boji  izazova i ono što umjetnika čini umjetnikom, da onda kada već ucrta nekakav put, kojim se proslavio, ne ostane u toj lagodnosti koju je već osvojio, nego da krene potpuno u drugom smjeru. Zato izložba svjedoči tom novom Lupinu, Lupinu čija ćemo prekrasna djela tijekom slijedećih nekoliko mjeseci moći gledati i u njima svakako uživati upravo u Međimurju, u hotelu kojim će proći desetak tisuća gostiju.

04

„Mnogi nas poznaju po sportu i rekreaciji, tome svjedoči i biciklistička trka Tour of Croatia, no važna nam je ovakva atrakcija, pravi kulturni proizvod, upravo je to ono što pripada prezentaciji Međimurja, uz svjetski sportski, ujedno i ovaj kulturni događaj“, naglasio je direktor LifeClass Termi Branimir Blajić. Iako diljem svijeta likovni kritičari diskutiraju o liku i djelu Lupina, on za sebe kaže kako je iznad kritike, a najbolje ocjene daju posjetitelji njegovih izložbi, što najviše cijeni. „Ovo je tek jedna stotinka mog opusa, drago mi je što u Međimurju mogu predstaviti jednu svoju kreativnu energiju, strast, pogled u budućnost, onu stvaralačku stranu svog života, dakle Lupinizam.  Svjestan sam kako sam i prije 20 godina bio ispred vremena, no tada s fotografijama, danas slikama i skulpturama, pa mogu reći da sam danas, uz djela kojima uvijek tražim jednu socijalno osviještenu poruku, kompletni umjetnik“, pritom je objasnio autor izložbe. Lupinove skulpture i slike dio su njegovog doživljavanja svijeta, a karakterizira ih snažna energija koja otkriva njegove neiscrpne potencijale. Upravo energija i intenzivnost kojima zrače njegovi radovi kao i potpuna predanost i zaokupljenost u stvaralačkom procesu, ocrtavaju Lupinov likovni izričaj.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

01

05

08

09

010

06