Ljubomir Kerekeš očistio više od 1.250 dimnjaka – posljednjeg u CZK „Rudar“ u Murskom Središću

Dane Grada Mursko Središće obilježavaju razni događaji i manifestacije, od onih sportskih, kulturnih, društvenih, zabavnih… Jedna od njih bila je i nastup Kerekesh Teatra, odnosno Jana i Ljubomira Kerekeša u velebnom zdanju novog Centra za kulturu „Rudar“

Dvostruki kulturni program bio je u nedjelju 13. svibnja, a sastojao se od predstava Jana Kerekeša „Krtice“ u 18 sati, da bi već u 20 sati na pozornicu izašao Ljubomir Kerekeš izvevši svoju legendarnu monodramu „Dimnjačar“ koju je odigrao više od 1.250 puta.

Sama predstava višestruko je nagrađivana pa nećemo nabrajati sve nagrade koje je dobila, a po njoj je snimljen 1994. godine i prvi varaždinski igrani film „Da bi reč rekel“. Kažimo samo da se radi o dimnjačarskim dogodovštinama i pričama koje su prezentirane jezikom jednostavnog čovjeka te zbog toga odlično i lako uspostavljaju komunikaciju s publikom, koja je i ovaj put ispunila dvoranu CZK-a do posljednjeg mjesta te se nije prestala smijati do samog kraja predstave.

Sam Ljubomir rekao je o ovome djelu da postoji prilagodba u interpretaciji s raznim improvizacijama, jer svako vrijeme, prije svega gledano iz vladajuće strukture za malog čovjeka nosi svoj križ. O tom malom čovjeku, uostalom kakav je i sam, progovara dimnjačar Štijef jer svi podjednako imamo pravo zaurlati ili uprijeti prstom, bez obzira vladali ili ne ili bili mali ili veliki.

Kerekeši su svakako uljepšali Dane Grada Murskog Središća, uostalom kao i svaku veću manifestaciju koja se odvija u gradu tijekom godine i to već desetak puta u posljednje vrijeme, pa možemo slobodno reći da su postali neslužbeni „počasni građani“, jer njima je Središće u srcu, kao i oni Središćancima.

(R. Tomanić, foto Tin Tomanić)