Ljeto uz Muru 2019. – Dan državnosti – Impuls za 54+

Manifestaciji „Ljeto uz Muru 2019.“ i proslavi Dana državnosti svoj doprinos zajedničkim nastupom dali su članovi središćanskog KUD-a Mura i polaznici EU projekta IMPULS za 54+. Na velikoj pozornici nastupile su ŽVS Ftičice, mješoviti zbor, tamburaški sastav i folklorna sekcija KUD-a Mura, te članovi tamburaške, folklorne i pjevačke radionice 54+. Srdačno pozdravljeni i nagrađeni aplauzima publike uživali smo u gotovo jednosatnoj prezentaciji naše male kulturno-umjetničke zajednice.

Tamburaško-folklorna ekipa KUD-a Mura predstavila se spletom „Zagorski plesovi“. Za tu potrebu napokon su, nakon duge pauze, iz ormara opet izvađene zagorske nošnje. Neke dijelove nošnje trebalo je pošteno obnoviti a neke i nanovo sašiti (hvala Željka Jurak). No, nedostajao je još jedan vrlo važan detalj na ženskim prazničkim nošnjama – „črlene ogrlice“! Naravno da je naša tajnica Vesna Horvat pronašla rješenje i za tako deficitarnu robu! Stupila je u kontakt sa supružnicima Srnec iz Murskog Središća (na privremenom radu u Njemačkoj) sa idejom da od njih kupi ogrlice koje oni ručno izrađuju. No, od trgovanja nije bilo ništa jer su Elvira i Srećko 10 črlenih ogrlica donirali, odnosno poklonili KUD-u Mura. Hvala vam na tome 10 puta!

„Puce i dečki“, te žene i muži iz folk./tamb. ekipe IMPULS za 54+ vrlo lijepo su izveli splet međimurskih plesova „Deca, moja deca“, a pjevači uz pratnju tamburaša izveli su tri pjesme.

Vrijedne ruke KUD&54+ gastro-ekipe od ranog jutra su se bavile rezanjem i sjeckanjem brda sastojaka od kojih je do podneva u velikom kotlu nastalo prekrasnih, mirisnih stotinjak porcija delikatesnog špek-kobasice-graha. Za desert smo uživali u desetak vrsti kolača koje su pripremile naše članice. Naravno, nije nedostajalo ni dobro ohlađenih pića.

Tehničku potporu na bini dali su nam dečki iz TS Tambura koji su na kraju svojom svirkom zabavljali sve prisutne.

Voditelji sekcija KUD-a Mura i radionica Projekta IMPULS za 54+ su:

Marijana Trstenjak – pjevanje

Slavko Bregović – sviranje

Tihomir Benčić – plesanje

Projekt IMPULS za 54+ sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Tekst: Slavko Bregović – voditelj radionice sviranja / predsjednik KUD-a Mura.

Foto: Slavko Bregović, Vesna Horvat