Kulturno umjetnička udruga “Seljačka sloga” Nedelišće bogatim programom proslavila 80 godina rada

Plesovima i pjesmom Posavine, Podravine, Moslavine i Bunjevačkim plesovima, uz nastup dječjih folkloraša, puhačkog orkestra, tamburaškog zbora i kazališne družine, članovi Kulturno umjetničke udruge Seljačka sloga Nedelišće proslavili su 80 godina djelovanja.

Udruga je osnovana davne 1937. godine s ciljem promicanja međimurske kulturne baštine svog kraja i prenošenje na mlađe naraštaje. U prepunoj dvorani Osnovne škole Nedelišće, vrijedni i profesionalni članovi i članice udruge pokazali su zašto su u samom državnom vrhu kada je u pitanju koreografirani folklor i kvaliteta nastupa, a poseban obol obilježavanju dali su svojim nastupom i veterani koji su prestali biti aktivni prije desetak godina, a sada su uglavnom umirovljenici u Matici podružnice Nedelišće.

S naglaskom na tradiciju, koju čuvaju, poštuju i prenose na daljnje naraštaje, danas je u Kulturno umjetničkoj udruzi Seljačka sloga oko 140 aktivnih članova, a dvosatni program predodredili su i prisjećanju na sve svoje istaknute članove tijekom osam desetljeća koji svoju ljubav prenose na daljnje naraštaje. Stoga je priliku da pozove i nove članove iskoristio predsjednik KUU Ivan Trojnar koji je naglasio kako su nove snage uvijek dobrodošle jer one dalje nose kulturnu baštinu svoga kraja.

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania iskoristio je priliku da pozdravi sve prisutne i baš kao i međimurski župan Matija Posavec poručio kako sve članice i članovi u svojoj zajednici imaju prijatelja i podršku, uz prisustvo i predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka. Župan je priliku iskoristio kako bi poručio da je upravo Seljačka sloga najzaslužnija za to da će međimurska popevka biti dio liste nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, na tome im je čestitao i zahvalio te se pridružio željama svih prisutnih za uspješan daljnji rad ove vrijedne udruge.

Kroz program 80. obljetnice publiku su vodili sami članovi kazališne družine Štefica Oreški, Martina Kofjač, Ljudevit Bošćak i Dejan Buvač. Spomenimo kako su sve pripremljene koreografije potpisali Hrvoje Horvat, voditelj folklorne skupine, Ivana Hajdinjak i Jelena Turan, uz voditelje sekcija udruge, Dragana Logožara, voditelja puhačkog orkestra, voditelja tamburaša Miroslava Novaka, voditeljica dječje folklorne skupine Jasne Hajdinjak i Marije Kukolić, te voditelja kazališne družine Dejana Buvača,  dok je tekst za dramsku izvedbu potpisala novinarka i spisateljica Kristina Štebih. Ujedno je Buvač, kao predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, ali i kao predsjednik UO Hrvatskog sabora kulture dodijelio posebna priznanja za 30 godina Zlatne diplome Hrvatskog sabora kulture Mariji Kukolić i  Miljenku Topolnjaku, srebrnu diplomu za 20 godina Maji Markuš Velicki, Ružici Žnidarić, Dragici Medlobi, Marijanu Braniloviću i Marijanu Bacingeru.

UO za poslove župana