KUD Šokadija Stari Mikanovci najuspješniji na Folklornim večerima 57. Vinkovačkih jeseni

Imali su čast svojim nastupom u petak otvoriti Folklorne večeri, 57. Vinkovačkih jeseni, a sukladno temi izveli su običaj žetve. KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca ovogodišnji je pobjednik Županijske smotre folklora 57. Vinkovačkih jeseni.

Sinoć su nastupile i posljednje skupine na ovogodišnjim Folklornim večerima. Tako se na pozornici Vinkovačkih jeseni ove godine predstavilo 16 KUD-ova u natjecateljskom dijelu, dok će se sveukupni broj popeti na oko 35 sastava. Također, oko 50 dječjih skupina dodatno je uljepšalo ovogodišnje izdanje, ali oni ne ulaze u ocjenjivanje. “Naš posao niti malo nije jednostavan, on je vrlo zahtjevan. Osim mene, tu su moje drage kolege Marinko Blažinkov, koji prati glazbu i pjevanje, te Nenad Sudar, koji prati igranje, odnosno ples i pjevanje. Pojedine skupine za ovo se pripremaju tijekom cijele godine, ali drugi se pripremaju neposredno pred natjecanje. Vinkovačke jeseni su svakako kruna njihovih nastupa, ali ipak to je jedna velika žrtva”, rekla je etnologinja mr. Ljubica Gligorević, članica stručnog ocjenjivačkog suda. Tako trojka u žiriju ima velike ruke posla prilikom ocjenjivanja pojedinih skupina te je vrlo teško i zahtjevno odrediti pobjednika. U pjevačkom dijelu ocjenjuje se čistoća i točnost jednoglasnog, dvoglasnog i troglasnog pjevanja, ali i usklađenost pjevača i orkestra. Kod plesa je od iznimne važnosti točnost i izvornost koraka i kola, bez ubačenih koreografskih figura koje nisu prilagođene, jer se ovdje prvenstveno cijene običaji iz prošlosti. Glazba je također vrlo bitan faktor, zato što je vrlo značajno točnost sviranja tradicijskih glazbala te usklađenost tradicijskih glazbala i samih sastava, pojašnjava. „Konačno, što se tiče odijevanja, tu je važna skladnost izvornog ili rekonstruiranog tradicijskog ruha, ali treba pripadati istom stilu i vremenu te da je primijenjeno tradicijsko češljanje, nakit, pokrivala glave, obuće u sluganstvu sa samim ruhom. Važna je pravilnost i kvaliteta kod rekonstrukcija. Što se tiče šminkanja, ne treba biti previše šminkanja, točno se zna način na koji se to izvodi”, zaključila je Ljubica Gligorević.

Dakle, titulom najuspješnijeg kulturno-umjetničkog društva Vukovarsko-srijemske županije na 57. Vinkovačkim jesenima, među 16 folklornih skupina, koliko ih se predstavilo na ovogodišnjoj Županijskoj smotri izvornog folklora, okitio se KUD ‘Šokadija’ Stari Mikanovci. Na drugom mjestu je KUD ‘Slavko Janković” iz Šiškovaca, a treći su folkloraši KUD-a ‘Josip Kozarac’ Štitar. Slijede KUD ‘Slavko Janković’ Rokovci-Andrijaševci, KUD ‘Branimir” Bošnjaci, KUD ‘Josip Lovretić’ Otok, KUD ‘Antun Gustav Matoš’ Tovarnik, KUD ‘Seljačka sloga’ Strošinci, KUD ‘Seljačka sloga’ Bogdanovci, KUD ‘Šokadija’ Lipovac. Najveća nagrada pobjednicima osim prestižne titule bit će i službeno predstavljanje najistočnije hrvatske županije na folklornim i drugim manifestacijama sljedećih godinu dana u Hrvatskoj i inozemstvu.

I ne zaboravite, uz ponudu na našem Slavonskom sokaku, Vinskom šoru, Bircuzu, Dvorištu ideja, četvrtak je rezerviran za generalnu probu Svečanog otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni koja pod ravnanjem autora scenarija i redatelja Marka Sabljakovića počinje u poslijepodnevnim satima na središnjoj pozornici pod lampom u Vinkovcima. Od 22 sata zabavljaju nas Hercenšlus i Dike.

Dodajmo na kraju kako je Organizacijski odbor 57. Vinkovačkih jeseni za 12 sati najavio izvanrednu medijsku konferenciju na kojoj će predstaviti alternativnu lokaciju sutrašnje Svečanosti otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni u slučaju najavljene nepovoljne vremenske prognoze.

Press Vinkovačke jeseni