KUD „Mura“ u posjeti prijateljima u Bosanskoj Krupi

Prije nego što nas je posjetio Covid, folkloraši i tamburaši KUD-a „Mura“ imali su ostvarenu suradnju s KUD-om „ Grmeč“ iz Bosanske Krupe. Družili smo se u Bosanskoj Krupi i Murskom Središću. Ove smo godine željeli nastaviti suradnju pa smo ponudili KUD-u „Grmeč“ da sudjeluju na našem susretu folkloraša u Murskom Središću. Nažalost, nisu mogli doći, ali su nas zamolili, da dođemo kod njih, kako bismo im pomogli, da nakon tog nesretnog Covida, opet nastave svoj dugogodišnji i vrijedan rad. Naravno, prijatelji se prepoznaju upravo u takvim trenucima. Uspjeli smo dogovoriti sve, pa čak smo prvi puta, u ovih 10 godina kako umjetnički vodim folkloraše, angažirali tamburaše, naše prijatelje iz tamburaškog sastava KUD-a Strahoninec, jer naši glazbenici nisu mogli ići, zapravo je išao naš berdaš.

Bosanska Krupa pitoreskni je gradić na obali rijeke Une. Rijeke nas povezuju, iznad rijeke je i stari grad u kojem su nekad boravili i Zrinski, a na glavnom trgu ponosno stoje dvije crkve (katolička i pravoslavna) i jedna džamija.

Gostoljubivi domaćini dočekali su nas, smjestili i dali nam vremena da malo razgledamo grad, pojedemo koju slasticu, pivo i kavu. Bilo je toplo, ali nas to nije omelo, presvukli smo se, nastupili s dva spleta, podružili i nakon večere krenuli doma. Bilo je prilika da razmjenimo iskustva, podržimo mlade plesače, djecu koja su nastupala u gostujućim grupama. Zahvala domaćinima i na kraju ono što želim reći, da – ponovili bismo to i opet, i opet, i opet …

 

Foto i tekst: Tihomir Benčić, stručni voditelj folk. grupa