KUD „Mura“ na proslavi sv. Jakova zaštitnika mjesta Mošćenice

Nakon nastupa na „Miholjačkom sijelu“ došao je poziv za nastup u mjestu Mošćenica. Naša plesačica teta Rada u Mursko Središće došla je iz Petrinje i samo je bilo pitanje dana , kada ćemo ostvariti suradnju sa društvom iz tog kraja. Radni dan omeo nas je u ideji o kupanju na mjesnom kupalištu na rijeci Kupi, pa smo prema Mošćenici krenuli u 16.00 sati. Da po putu ne bi bili gladni, naše su folklorašice ispekle , klipiće, mafine, krapce ……, a naši su se folkloraši  odmah potrudili, tak da su do ulaska voditelja Tihomira u Šenkovcu, košarice bile poluprazne.

01

Kako smo već ranije sve dobro dogovorili , tako smo u Mošćenici skrenuli na parking pri osnovnoj školi jednu ulicu ranije nego što smo trebali, pa je naš šofer Marko imao sreće što nismo ostali blokirani masom automobila. Dočekala nas je dražesna članica KUD-a gospođa Branka Marinić , koja je cijelo vrijeme bila sa nama. U folklornom programu proslave ,u utorak 25. 07. 2017. , sudjelovalo je  sedam  društava. Nastupili smo odmah iza domaćina i naš je nastup popraćen  pljeskom publike i zahvalom gradonačelnika Petrinje i saborskog zastupnika rodom iz Mošćenice gospodina Darinka Dumbovića.

02

Članovi HKUD Mošćenica potrudili su se da budu dobri domaćini. Već po običaju naš je voditelj folklora „prozujio“ mjestom, te je umjesto nas bio na ostalim programima : sajmu domaćih proizvoda i radinosti te izložbi likovne umjetnice Marije Pukec Žigić pod nazivom „Pjesma vjetra“.Nakon nastupa i okrijepe , naše smo nošnje pospremili u autobus, koji nas je uz teško probijanje našao.

03

Ne samo da je bilo teško proći uz parkirane automobile, već se našoj voditeljici izgubila maca, koju je trebalo pronaći i vratiti je doma. Ali uspjeli smo i na tom zadatku, te smo se kratko  zadržali na uzroku prometne gužve, koncertu Lidije Bačić.

04

Kako je utorak radni dan morali smo na žalost mlađeg dijela ekipe krenuti doma. Naš je vozač autobus parkirao po uputi voditeljice 500 metara dalje, na benzinskoj pumpi, samo nam do danas nije jasno, zašto smo mi pješačili 900 metara.  Ovim se putem zahvaljujemo našim domaćinima i nadamo se da ćemo i mi biti dobri domaćini. Za sve koji nisu bili tamo evo nekoliko slika i poziv : Dođite u KUD, mi se već dalje spremamo za Serjonski kotlić, Nardu, Karlovac…………..

(Tihomir Benčić, foto Igor Ignac)

Mošćenica smotra