KUD “MURA” MURSKO SREDIŠĆE NASTUPIO NA 13. FOLKLORNIM SUSRETIMA „POLJADIJA U SRCU“

Folkloraši i tamburaši  KUD-a “Mura” Mursko Središće, nastupili su 26. srpnja 2014. godine u programu 13 folklornih susreta u Grabarju, mjestu u blizini Kutjeva.

 

Iako je mimohod bio kratak, moglo se ponešto putem i odsvirati, a po dolasku pred binu najsretnije su bile djevojke.  Okićene kočije bile su spremne za za njihov prihvat i vožnju po ulicama mjesta. Za vrijeme djevojačke parade u kočijama, nismo ni mi dečki mirovali. Tamburice su neprestano nešto prebirale, mali pastiri pred binom pekli mladi kukuruz, a muškarci strigli ovce.

 

 Poneki od nas, prije nastupa su dobro upoznali kuhare, koji su na otvorenom pripremali grah s kobasicama, a kako je običaj da generali najprije probaju što vojska jede, žrtvovali smo se mi voditelji (Benčić i Bregović) i vozač Darko, da tradicija ne propadne.  A kuhari, članovi ansambla  „Šljivina grana“ – kolege muzičari – i eto prilike da ne mirujemo ni minute…

 

U programu su nastupili KUD „Kraluš“ Stupnik, KUD Virovitica, KUD Drežnik, KUD „Kaštel“ iz Pribislavca, KUD „Poljadija“ Grabarje, i mi. Ova lijepa manifestacija odvijala se na seoskom trgu, pred mnoštvom posjetitelja, i na odlično pripremljenoj velikoj pozornici, a svi izvođači bili su bogato nagrađeni aplauzom. Zasluženo!

 

Druženje je nastavljeno na večeri, pa u velikom kolu na trgu, a onda nas je pljusak natjerao u vatrogasni dom. A unutra prvo atmosfera velikih koncerata, upaljači u rukama, mobiteli svjetle,  nestalo struje… Vani pljusak, unutra polumrak, mladi veseli, a mi stariji još veseliji.  Vozač bi do autobusa, a svi članovi imaju kišobrane, ali u autobusu.

 

 I kad je došla struja, konačno ples. No, netko ipak mora biti „baba-roga“ i prije nego  što je ura odbila ponoć, evo nas na putu doma.

Nakon putnog drijemanja u autobusu do 04:00 i kratkog spavanja, nedjeljno jutro stiže prebrzo i donosi nova uzbuđenja. Neki od nas na jutarnju misu, a tamburaši i cure na novi nastup u Hlapičinu.

 

 I opet prođe vikend… (tekst Tihomir Benčić, foto Lela Novak Rajf)