KUD MURA FOTO Bilo je to puno više od Međunarodnog susreta folkloraša i tamburaša

 

Nekoliko godina za redom Mursko Središće je domaćin Međunarodnog susreta folkloraša i tamburaša. U svijetu folklora odavno je znano kako folklor nije tek tamburica i par plesnih koraka, već puno, puno više i vrijednije, u pojedinim regijama i državama svijeta najsmisleniji način života. Folklor kao rijetko koja domena amaterskog kulturnog stvaralaštva na scenu i oko scene donosi vidljivu i gotovo opipljivu srčanost, dinamiku i emociju, tradicijske običaje, izvornu glazbu i ples. Poput vrhunskih sportaša upravo su folklorne skupine najčešće najljepši i najdomljiviji ambasadori zemlje iz koje dolaze i koju predstavljaju.

Te subote, 8. lipnja 2024., u naš grad na veliku svečanost folklora, folklornog plesa, pjesme i glazbe došlo je pet skupina, pet različitih poetika i estetika folklora, naglašeno izvornog, baštinskog. Došli su Radničko Kulturno Društvo GRMEČ – Bosanska Krupa iz Bosne i Hercegovine, Tamburica Stalnost – ČAJTA iz Austrije, Tamburaški sastav ŽGANO iz Mađarske, Kulturno Umjetničko Društvo „SALINOVEC“ iz Salinovca u Hrvatskom Zagorju i KUD MURA iz Murskog Središća. Toga istoga dana održavao se i Međunarodni susret folklora u donjem Međimurju, 40-ta obljetnica Međimurske popevke u Nedelišću, a samo par minuta po silasku sa scene igrala je Hrvatska protiv Portugala uoči EURA 2024. kojega se danas nerado sjećamo. Spektakl u našem gradu bio je lijep, dojmljiv, sadržajan i po svemu pamtljiv, kao i uvijek kad vodstvo grada s povjerenjem i nešto eura stane uz nas.  Za ukupnost dojma veliko hvala Kristini Veren i Marselu Bediju na dopaljivoj konferansi i vođenju večeri, a najveće našim članovima logističkog tima za prihvat i brigu oko gostiju koji su činili tajnica Vesna Horvat, folkloraši, glumci i pjevači. Biserki Perčić, prezenterici međimurske gibanice, naklon do zemlje!

Hrvatski sabor kulture baš je tu večer odabrao kao najpogodniji trenutak za dodjelu POVELJE Tihomiru Benčiću, voditelju naše folklorne skupine, u znak zahvale za 50 godina djelovanja u amaterskoj kulturi Hrvatske, naglašeno za izuzetna postignuća u njegovanju, očuvanju i obogaćivanju izvornog foklora.

Pri kraju smo ljeta i sve sastvavnice KUD-a MURA počinju s probama, pripremama i nastupima. Već 20. rujna u CZK Rudar nastupaju glumci s predstavom GLOBINA, zboraši najavljuju skorašnje iznenađenje, a folkloraši i tamburaši 21. rujna putuju u Mađarsku na Hrvatski dan u Nardi. Jesen će biti sadržajna i živa, glumci, pjevači, plesači i glazbenici u trećoj brzini, ali dovoljno sporo da zastanu i prihvate svakoga novoga tko nam se želi priključiti.

Zovemo vas – dobrodošli!

KUD MURA i Jelena Moharić, predsjednica