KUD “MLADOST” IZ ODRE ODUŠEVIO HRVATE U NARDI !

KUD MLADOST već pune 33 godine neprekidno djeluje u Odri, u Turopolju. Osnovni cilj Društva je očuvanje tradicije Turopoljskog kraja, ali i ostalih krajeva Hrvatske. Tako se na programu Društva osim nezaobilaznih Turopoljskih plesova, nalaze koreografije Slavonije, Baranje, Posavine, Hrvatskog Zagorja, Like, Starih splitskih plesova, Podravine te plesovi Bunjevaca. Uz sve to, u Društvu se plešu i plesovi sela Lučelnice u Vukomeričkim Goricama koje je istražila dugogodišnja voditeljica gđa Barica Faber. Tijekom godina Društvo je ostvarilo kontakte s društvima diljem Hrvatske ali i izvan granica. Od inozemnih nastupa tu su gostovanja u Mainzu (Njemačka), Českim Budějovicama i Pragu (Češka Republika), Sutriu (Italija)… 2008. godine ponovno je obnovljena suradnja s Gradišćanskim Hrvatima iz Narde u Mađarskoj koja je započela još davne 1989. godine. U KUDu postoji i veliki broj narodnih nošnji, što originala što replika. Tako se u fundusu nalaze narodne nošnje Turopolja, Međimurja, Splita i Lučelnice. U Društvu postoji veliki instrumentarij koji su kroz ove godine čuvale marljive ruke dugogodišnjeg glazbenog voditelja prof. Danijela Fabera. Od samog osnutka, punih 30 godina voditelji su bili već spomenuti g. Danijel i gđa Barica Faber. Danas su njihovi nasljednici dugogodišnji članovi KUD-a g. Ivan Gledec i g. Miljenko Papić. Od 1994. predsjednica KUDa je gđa Mirna Maravić.

 

Društvo okuplja mladež koja dijeli entuzijazam prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi, prema plesu, pjesmi, nošnji, tamburi…

Prošli su tjedan, a o tome smo već pisali , svojim nastupom uveličali proslavu “DAN HRVATOV” koja se održala u Nardi u Mađarskoj, čemu je prisustvovao i naš gradonačelnik Dražen Srpak.