KUD Mihovljan na XII Međunarodnom festivalu folklora u Riminiju (Italija)

XII Međunarodni festival folklora u Riminiju u Italiji, u organizaciji „FEST info tima” bio je povod da se članice i članovi KUD-a “Mihovljan” otisnu na put u Italiju  na još jednu promociju međimurske kulturne i tradicijske baštine  i narodnih običaja.

Iako po vrućini u međimurskim narodnim nošnjama, sve članice i članovi kuda, od najmlađih do najstarijih, prošetali su u organiziranom mimohodu dijelom Riminija i pokazali međimursku narodnu nošnju u svom njezinom sjaju te tako plijenili pažnju i interes prolaznika i sudionika samog festivala.

Nakon održanog mimohoda u programu kudova i plesnih skupina iz mnogih zemalja, s međimurskom pjesmom, plesom i ljepotom nošnji na pozornici su se izdvojili mihovljanski tamburaši i plesači koji su izveli spletove međimurskih plesova te time izmamili gromoglasni pljesak publike.

Nije ni čudno da su mihovljančarke i mihovljančari zaslužili najveći pljesak kada su u jednom trenutku na bini pojavile naše lijepe međimurke sa jedinstvenim bidrama na glavi te sa bidrama besprijekorno otplesale splet. Mnoge su se skupine željele fotografirati upravo sa našim kudovcima, pa tako nije nedostalo ni poziva na neka nova druženja u neke nove zemlje. Poznavajući mihovljančare, njihov predani rad i aktivnosti iz područja folklore, ne sumnjamo da će nam se opet brzo javiti iz neke nove zemlje sa nekog novog folklornog festivala gdje će s ponosom prezentirani međimursku kulturnu baštinu i narodne običaje.

(tekst i foto: Predrag Kočila)