„Kratak vic o braku“ u Centru za kulturu „Rudar“

U subotu, 3. listopada u 19.30 sati u Centru za kulturu „Rudar“ održat će se kazališna predstava „Kratak vic o braku“.

„Kratak vic o braku“ je kazališna predstava autorice Kristine Štebih, nagrađivane za tekstove i glumačke izvedbe, u kojoj igraju Mladen Klarić i Ivana Zanjko Mađarić pod redateljskom palicom Matka Buvača, glumca, redatelja i osnivača “Kontrast Teatra“. Multimedijalni projekt, glumačka igra na sceni i dokumentaristički film čine okosnicu projekta, a dodatno je obogaćen živom svirkom benda- vokalistice i gitarista te koreografijama u realizaciji glumaca, a iste osmišljava priznata plesačica i koreografkinja Nikolina Mekovec, voditeljica plesnog centra “Teuta” iz Čakovca.

Ono o čemu naš projekt progovara je bazično bračni odnos i preispitivanje istog, muško-ženski odnos kao jedna svevremenska tema, a ipak uvjetovana i oblikovana kroz prizmu vremena i zahtjevnostima tog vremena. Kulturološko pitanje, životno pitanje, pitanje potrebe, pitanje spola. Koncept je konstruiran oko nemogućnosti usklađivanja u potrebi da jedan odnos opstane s obzirom da su u njega uključena i djeca, njihov odgoj i njihova dobrobit. Pokušaj je, i to istovremeno izvođački zahtjevan i realističan, da se odgovori na pitanja- koliko smo kompromisa spremni podnijeti? Koliko smo podložni utjecaju tuđih brakova i okoline? Koliko smo spremni raditi na tome da se međusobno razumijemo, a koliko pak smo utopljeni u iluziju stvaranja nečeg predodređenog?

U vremenu koje statistički pokazuje da se razvod širi kao sveopće rješenje u Hrvatskoj, u pravno-administrativo-sudskim zavrzlamama i odlukama kome pripadaju djeca i kako, na koji način se oni suočavaju s gubitkom strukture mislim da je naša predstava odjek vremena, odjek potrebe da se vidi slika braka kao institucije u paraleli sadašnjosti naspram prošlosti i da se na ljudski način seciramo kao spol sa svim našim manama, fiziološkim uvjetovanjima i građenjem sreće.

CIJENA ULAZNICE. 50 KN

rezervacija: [email protected] ili na blagajni CZK „Rudar“

(Zoran Turk, CZK „Rudar“, foto: CZK)