Kralj Lear

(prema W. Shakespearu i Ulrichu Hubu)

Može li se ljubav podijeliti? Ima li je dovoljno za sve? Može li otac pa bio on i kralj, istovremeno voljeti tri kćeri???
Kroz odgovore na ove upitnike očekivala se Shakespearovska jeza, krv do gležnja i krici od kojih se ne spava više od 100 ura. No – Kralj Lear u interpretaciji čakovečkog Dramskog studija Dada nije, aa, uopće nije mračan:-))

Naprotiv!!! Odgledali smo izvedbu u pol daha u kojoj glumice i glumci impresioniraju dinamikom, nevjerojatnom lakoćom prerušavanja, vibrantnom manifestacijom svih vrsta emocija i raspoloženja do fascinacije!

Nismo vidjeli, ali smo čuli začudno originalnu glazbu i zvukove benda „Zagušljivi dim”. Redatelj Davor Dokleja uzeo je obradu tragedije Ulricha Huba, njemačkog glumca i dramskog pisca, u prijevodu Damira Mađarića. Hub se svijetu „nametnuo” svojim interpretacijama Shakespearovih komada i njihovim prilagodbama za djecu i mlade.

Upravo njegovo štivo Dokleja na zavidno majstorskoj razini dramske lucidnosti, igre i duhovitosti sa svojim ansamblom pretvara u poruke koje bi morali odgledati i „dobro progruntati” mame, a posebno očevi aktualnoga vremena i svijeta. Svi sa scene, a i snage iza scene, zaslužuju bravurozni pljesak!

Svi oni su:

Kralj Lear – Neven Matoša
Cordelia/Luda – Asja Vidović
Goneril – Vita Mikulić
Regan – Eva Marciuš
Edgar – Matej Žerjav
Edmund – Ivan Munđar
Gloster – Jakov Feher

Kostimi i scenografija: Bojana Vojvodić
Oblikovanje svjetla: Mario Zelenbaba
Ilustracija za plakat: Ivan Munđar
Grafičko oblikovanje: Bruno Kontrec

Tekst: Ivan Goričanec
Foto: Dramski studio DADA