Krakow (Poljska) u Mihovljanu

Kako je na poziv počasnog generalnog konzula u Krakowu gospodina Paweła Włodarczykog u proljeće 2018. godine  KUD„Mihovljan“  bio gost u Poljskoj, u Krakowu, gdje su izvođenjem međimurskih pjesama i plesova predstavili međimurski  kraj, to su im se kao pravi međimurci, Mihovljančari odlučili odužiti pa su Krakovljane pozvali u goste u Mihovljan.

Pozivu se vrlo rado odazvala folklorna skupina „SWOJACY“ koja će na pozornici Društvenog doma u Mihovljanu predstaviti tradicijske običaje i plesove istočnih Krakovljana. Folklorna skupina “SWOJACY” postoji od 1945. godine, te će tako iduće godine slaviti 75. godina svog postojanja i djelovanja. “SWOJACY” je multigeneracijska grupa u kojoj  plešu i pjevaju mladi ljudi, radno aktivni ljudi, ali i umirovljenici. Već tradicijski u grupi često nastupa i po nekoliko generacija u obitelji, preko bake i djedova pa sve do unuka. Tijekom dugih godina svog postojanja grupa je imala mnogo članova te tako iza sebe ima mnogo nastupa unutar Poljske, ali i inozemstva. Članice i članovi ove grupe posebno su ponosni na svoj posjet Ivanu Pavlu II u Vatikanu koji je rodom iz Wadowica u okolici Krakowa.  Za svoje nastupe u kojima predstavljaju kulturne običaje i folklor raznih poljskih krajeva, a naročito običaje i kulturu autohtonog kraja istočnih Krakovljana primili su brojne nagrade i priznanja.

Osim gostiju iz Poljske i domaćeg KUD „Mihovljan“ koji ujedno ove godine slavi i 20 godina neprekidnog postojanja i uspješnog djelovanja (1999.-2019.), na priredbi u Mihovljanu će nastupiti i članovi klape „Palma“. Klapa „Palma“ osnovana je 2014.godine na inicijativu Marka Dominika Ricova i od svojeg osnivanja do danas njeguje tradicionalni klapski, ali i duhovni repertoar. Klapa broji 9 članova, uglavnom studenata iz Zagreba, a kroz svojih 5 godina postojanja upisali su brojne nastupe na raznim događanjima u Zagrebu i okolici. Osim „pravih“ nastupa klapaši vole zapjevati i dok se vraćaju s probe, pa tako pjesmom na Glavnom kolodvoru u Zagrebu putnicima „skraćuju“ čekanje tramvaja. Od 2017.godine voditelj klape je Ivan Topić.

KUD „Mihovljan“ sve ljubitelje poljskog i međimurskog folklora te ljubitelje klapske pjesme poziva u nedjelju 03.03.2019. u 16 sati na priredbu u Društveni dom u Mihovljanu.

Radujemo se Vašem dolasku i zajedničkom druženju!

Predsjednik KUD „Mihovljan“

Dr.sc.Predrag Kočila