Koncert u Murskom Središću – duo Kocelj & Starčević

Jedan od najboljih hrvatskih trubača i prvi trubač Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, VEDRAN KOCELJ, u suradnji s jednim od natraženijih pijanista za komornu glazbu, KREŠIMIROM STARČEVIĆEM, priređuje jedinstven koncert klasične glazbe posvećen antologijskim djelima hrvatske glazbe za trubu i klavir, nastalima u proteklih 50 godina! Koncert će se održati u Centru za kulturu “Rudar” u MURSKOM SREDIŠĆU, u nedjelju, 3. ožujka 2024. u 19 sati, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija. Ulaz je slobodan!

Kocelj i Starčević intenzivno surađuju od 2015. godine i jedini su aktivan ovakav duo u Hrvatskoj koji neprekidno svojim koncertnim programima i kvalitetom privlači pažnju publike. Posebna misija ovog dua jest predstavljanje zaboravljenih djela svjetske glazbene literuture te izvođenje i praizvođenje djela hrvatskih skladatelja.

Njihov kronološki koncipiran program započinje suitom “Musica per tromba” Brune Bjelinskog iz 1975., nastavlja se Sonatom “Povečerje” Stjepana Šuleka iz 1982., nakon koje slijedi klavirska skladba “Igra staklenih perli” (1986.) Ive Josipovića te djelo za trubu solo “Seven trumpets” (1988.) Srđana Dedića. Upravo se “Seven trumpets” nalazi na iznimno hvaljenom Koceljevnom debitantskom albumu “Otkrivanja”. Kritika ističe: “…Koceljevo sviračko iskustvo, koje karakteriziraju tehnička spretnost spojena s odmjerenom interpretacijom, portretira ga ne samo kao vrsnoga komornog glazbenika, već u prvom redu kao solista. Nenametljiva jednostavnost Koceljevih izvedbi demonstrira sviračku versatilnost i lakoću kojom se prebacuje između stilova”. Slijedi Sonatina (1997.) Anđelka Klobučara, potom pet klavirskih “Etida za mlade” (2023.) Dubravka Palanovića, a program zaključuje skladba “Fanfaronitis” (1913.) Dubravka Detonija, posvećena upravo Kocelju, koji ju je 2016. praizveo zajedno sa Starčevićem u Senju. (m)