Koncert suvremenog hrvatsko-portugalskog jazz kvarteta u zgradi Scheier

Koncert João Ferreira & Darko Misirača Quartet u četvrtak, 6. kolovoza 2020. u 18 sati

 

Fale vam putovanja u daleke tople zemlje? Tražite zanimljive i suvremene glazbene poslastice na sjeveru Hrvatske?

Idućeg tjedna, u četvrtak, 6. kolovoza 2020. u Čakovcu u zgradi Scheier s početkom u 18 sati nemojte propustiti koncert João Ferreira & Darko Misirača Quarteta koji u ovo nesigurno vrijeme ruši fizičke granice kroz zanimljivo muzičko putovanje koje spaja suvremenu portugalsku i hrvatsku jazz scenu.

João Ferreira (klavir) i Darko Misirača (gitara), dva jazz umjetnika, svaki sa svoje strane Europe, odlučila su okupiti glazbenike u kvartet. Pridružuju im se Borko Rupena na bubnjevima i Goran Delač na bas gitari. Zajedno udružuju svoje specifične glazbene izričaje i spajaju ih u nešto novo.

Koncert će biti održan pridržavajući se svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Rezervacije mjesta na koncertu su obavezne i šalju se mailom na: [email protected] s nazivom maila “JAZZ KONCERT” i obaveznim navedenim imenom i prezimenom posjetitelja. Ulaz na koncert je besplatan.

O autorima

Obojica utemeljeni u klasičnom jazzu, ali svojim glazbenim afinitetima definirani i svojom kulturnom pozadinom, stvaraju moderne kompozicije i zajedno im daju novu dinamiku. João Ferreira i Darko Misirača ne trebaju pričati isti jezik kako bi se međusobno i s publikom razumjeli. Njihova glazba, kroz improvizaciju te zanimljive i svojstvene ritmove i melodije, vodi nas na put kroz emocije, od melankolije do ekstaze, osjećaje koje svi poznaju, ali doživljavaju na svoj način.

 João Ferreira je Portugalac iz Lisabona sa završenom prestižnom lisabonskom jazz školom – Hot Clube de Portugal, a nakon nje i studija jazz klavira na Escola Superior de Música de Lisboa. Surađivao je s brojnim s portugalskim i inozemnim glazbenicima te je član projekta suvremenog jazza pod nazivom Nebuchdnezzar Group.N ajnoviji izazov započeo je selidbom u Hrvatsku gdje se udružio s gitaristom Darkom Misiračom u stvaranju novog projekta.

Darko Misirača iz Zagreba svoj je formalni jazz put započeo na satovima gitarista Zorana Ščekića i na studiju jazz gitare i glazbene pedagogije na Kartner Landes Conservatorium u Klagenfurtu. Profesionalno sudjeluje na brojnim inozemnim i domaćim projektima, paralelno predaje u glazbenoj školi, a njegov posljednji album Svarog’s Garden možete preslušati na linku.

Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram). Ulaz na sve programe je besplatan.

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.

(Kristina Pongrac)