Koncert STRIDONNA za sv. Jeronima

Minule, 2020. godine, točno 30. rujna, ispunilo se 1600 godina od smrti svetog Jeronima. Međimurje je dostojno i svečano obilježilo veliku godišnjicu znamenitog sina svoje fare, to čini i ove godine, a tako će biti dok će i Štrigove biti. Za života sveti Jeronim, rođen u Štrigovi, revidirao je latinski prijevod Evanđelja, tzv. Itale, te stvorio veći dio novog latinskog prijevoda cijele Biblije, slavnu Vulgatu.

Radio je preko 20 godina, stavivši tako u službu Crkve svoje veliko znanje i svoju izvanrednu kritičnost i radnu sposobnost. U Betlehemu je osnovao muški samostan, a posljednjih 30 godina svog života predao se književnom radu i prevođenju svetih knjiga s hebrejskog izvornika. Crkveni svijet ga pamti i po pisanju komentara pojedinim knjigama koji su veoma vrijedni zbog mnoštva povijesnih i arheoloških podataka.

Tom velikanu duha i vjere Štrigova već godinama s kraja rujna i prvih dana listopada posvećuje Dane sv. Jeronima. Nesumnjivo, najdojmljiviji trenuci svečarskih dana u 2021. dogodili su se u petak, 1. listopada. Crkvom sv. Jeronima, izgrađenoj njemu u čast, još od 1738. godine odjekuju pjesme slave i hvale Bogu, a minulog petka, na krajnje osebujan, glazbeno profinjen i dostojanstven način, učinile su to članice Ženske vokalne skupine Stridonne koncertom sakralne glazbe u čast glasovitog Štrigovčanca.

Cijela je večer odisala opipljivom radošću pjevanja i neobično suptilnim zvukom kojim su umjetnice iz zapjeva u zapjev ispunjale svaki kutak crkvenog prostora te svako uho i srce onih koji su ih došli čuti. A čuti ih je došlo veliko mnoštvo domaćih štovatelja pjesme i ugledni gosti iz udaljenih mjesta, prvi među njima Evelin Novak i Dominik Padarić.

Nezahvalno bi bilo izdvajati bilo koji otpjevani naslov, ali je sigurno da je nakon dvanaest pažljivo odabranih skladbi iz sakralnog i svjetovnog miljea, publika iz crkve izašla dodirnuta lepršavošću i zavidnim umijećem pjevanja, ali i spontanošću komunikacije s publikom župnika Kristijana Kuhara i Jasmine Rep, glasnogovornice raspjevanih anđelica ŽVS Stridonne pod kupolom sv. Jeronima.

Tekst i foto: Ivan Goričanec