Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec: Predavanje “Florijan Andrašec u kontekstu poetike pučke književnosti”

Pozivamo Vas na predavanje “Florijan Andrašec u kontekstu poetike pučke književnosti / Pučki pisac u digitalnom okruženju” koje će se održati u srijedu 26. travnja 2023. g. s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani.

Zajedničko predavanje Lee Šprajc i Tatjane Pintarić održava se povodom 135. obljetnice rođenja međimurskoga pučkog pisca Florijana Andrašeca (1888. – 1962.). U prvome dijelu predavanja Andrašecovo će se književno stvaralaštvo tumačiti u kontekstu poetičkih i književnopovijesnih odrednica pučke književnosti. Predstavit će se i dosad objavljene publikacije o Andrašecovu životnom i stvaralačkom putu te naglasiti kako su njihovi autori pristupili odredbi Andrašecova pjesničkog identiteta. U drugome dijelu predavanja predstavit će se školski projekt „Florijan i ja” koji matična Osnovna škola Domašinec sa svojim područnim školama provodi od 2015. godine, s ciljem popularizacije Andrašecova lika i djela te kreativnog izražavanja na zavičajnome kajkavskom idiomu.

Lea Šprajc profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti u Gospodarskoj školi u Čakovcu, etnologinja i glazbenica kantautorica. Tatjana Pintarić učiteljica je razredne nastave u Područnoj školi Florijana Andrašeca u Dekanovcu i idejna začetnica projekta „Florijan i ja”.

Željka Hatvalić Strahija