KIHOBRAN, DIŠNIK… nove hrvatske riječi nastale zbog korone, pobijedile na natječaju

U današnjoj emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u gostovao je poznati hrvatski jezikoslovac prof. dr. sc. Marko Alerić. Povod je bio obilježavanje Tjedna hrvatskog književnog jezika od 11.- 17. ožujka koji se održava povodom obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

Deklaracija je napisana 13. ožujka 1967. godine, potpisana od strane 18 kulturnih i znanstvenih hrvatskih ustanova 15. ožujka,  a objavljena je 17. ožujka.  „U ono doba bez interneta zaista impresivna brzina, rekao je Alerić.“

Svake godine zbog toga organizira se natječaj i dodjeljuju nagrade za nove hrvatske riječi, jer opet, kaže prof. Alerić, važno je oblikovati nove riječi kako bi one imenovale nove sadržaje.

Ove godine prva tri mjesta osvojile su riječi dišnik, kihobran i rukozborac. Nama su poznate kao respirator, maska za lice i znakovni jezik.  Dakle čak dvije riječi koje su osvojile i prva dva mjesta povezane su s aktualnom svjetskom situacijom koja se tiče bolesti COVID-19.

Još samo da uđu u svakodnevnu uporabu i to je to, jer jedna od pobjednica ranijih godina bila je riječ udomitelj, koja je čvrsto uhvatila korijenje u svakodnevnom govoru.

(R. Tomanić, foto: Screenshot)