KAPELICU SVETOG JOSIPA RADNIKA BLAGOSLOVIO BISKUP JOSIP MRZLJAK

Kao što je to bilo najavljeno prošle godine 26. studenog, kada je položen kamen temeljac za kapelicu Svetog Josipa radnika, danas na sam praznik rada 01. svibnja svečano je otvorena i blagoslovljena ova kapelica u ulici Marka Kovača u Murskom Središću. Kapelicu je blagoslovio biskup mons. Josip Mrzljak, a svetu misu su predvodili župnici iz SV. Martina na Muri, Selnice te središćanski župnik Tomislav Antekolović.

01

01a

Kapelica je zahvaljujući donacijama Grada Mursko Središće, središćanskim obrtnicima i tvrtkama, drugim donatorima i sponzorima s područja grada i Međimurske županije, te mnogih građana, izgrađena u svega 5 mjeseci i biti će ponos i čast stanovnicima i vjernicima južnog dijela grada. Poseban doprinos u gradnji kapelice svakako su dali župnik Tomislav Antekolović i poduzetnik Andrija Tekeli čija se tvrtka nalazi baš nasuprot nje. Unutrašnjost kapelice oslikao je Mladen Palić iz Sv. Martina na Muri.

02

02a

Na svečanosti na kojoj se okupilo oko 200 građana zajedno sa prvopričesnicima bili su i saborski zastupnik Darko Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak, gradonačelnik Dražen Srpak, njegov zamjenik Zvonko Vrtarić, gradski vijećnici i predsjednici mjesnih odbora.

03

03a

03b

03c

U kulturno-umjetničkom djelu programa učestvovali su Društvo žena, mažoretkinje, UDVDR Mursko Središće, Gradski puhački orkestar, USR Sport za sve i DVD Mursko Središće. Na samom početku povorka je krenula od poslovnog prostora tvrtke Dobranić d.o.o. čiji je direktor pripremio za sve prisutne piće i kolače. Nakon blagoslova kapelice u prostorijama župnog dvora održan je i mali domjenak.

04

05

06

07

08

Evo što je na otvorenju rekao gradonačelnik Dražen Srpak.

Brojimo 2017 godina od rođenja spasitelja Isusa Krista. Sv Josip zaručnik Marijin i Isusov hranitelj bio je siromašan tesar, radnik. Bio je ponosan, skroman, šutljiv i čovjek velike vjere. Bio je sve ono što mi danas prečesto zanemarujemo. Mnogi su danas glasni, preglasni i to u krivim temama. Glasni su u nametanju stavova, glasni u objedama, glasni u kritikama, glasni u zagovaranju stavova zašto ne bi trebalo biti vjeronauka u školama, glasni u propagiranju propale kulikuralne reforme. Glasni su jednostavno u prozivanju svega i svačega. Glasni su čak za to zašto je grad dao novce za ovo prelijepo zdanje.

Počeo sam od rođenja Krista. Koliko se je katedrala, crkava, kapelica, poklonaca sagradilo u tih 2017 godina u svim sistemima? Stoga danas u demokraciji nije primjereno biti protiv financiranja gradnje ovakvih prekrasnih objekata, a napose u sredini u kojoj su vjernici u velikoj većini. Ja kao gradonačelnik vrlo rado sam se uključio u okviru svojih ovlasti i to ponosno. Bio bih još sretniji da su me u tome svi podržali. Ovo je jedna od odluka koja je trebala biti jednoglasno donesena. Neovisno tome kapelica sv. Josipa radnika, po obećanju našem preizvišenom biskupu Josipu Mrzljaku, danas na blagdan sv. Josipa radnika, ovdje ponosno stoji i stajati će kao bezbrojne kapelice diljem kugle zemaljske stotinama godina.

Jako sam ponosan što smo uspjeli, što smo pobijedili i kratko vrijeme i nerazumijevanje. Puno ljudi je utkano u ovo. Zahvala svima koji su dali novac, materijal i ruke. Istaknuo bih ipak dvojicu, rekao bih jednakih među nama, koji su činili skupinu koja je ovo iznijela. Najzaslužniji su  Andrija Tekeli koji je sebe utkao u kapelici i neka ga zbog toga čuva sv. Josip i župnik Tomislav Antekolović. Neka obojici i svima koji su sudjelovali dragi Bog da snagu za još koje dobro djelo.

Vama dragi oče biskupe želim da sačuvate svoje vjerno stado u našoj biskupiji. Daj vam Bog snage za prenošenje Božje riječi i poruka koje nek oplemene ovaj prostor i naše duše. A mi budimo kao sv, Josip radnik kome je ova kapelica posvećena. Ponizni, skromni, radišni i ne preglasni!

(R. Tomanić, foto Tin Tomanić, A. Jurak)

00