KALAMPER, KALAMPER – FESTIVAL BELIČKOG ŠAMPIONSKOG KRUMPIRA

Festival krumpira iz godine u godinu naglašava važnost najpoznatije beličke poljoprivredne kulture

 

“Kalamper, kalamper” orilo se ispred Društvenog doma u Belici na otvaranju festivala, posvećenog najpoznatijoj beličkoj poljoprivrednoj kulturi, koji se održava već šesnaestu godinu za redom. Belica slovi kao šampion u proizvodnji krumpira još od sredine prošlog stoljeća što potvrđuju brojne nagrade i priznanja, a marljivi Međimurci uvidjeli su da je udruživanje jedini način da se postignu zajednički ciljevi vezani uz proizvodnju i plasiranje krumpira na tržište.

a

Zbog toga je 1999. godine osnovana Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, a samo dvije godine kasnije započeta je tradicija festivala krumpira. Ove je godine po prvi put organizirano i natjecanje u kuhanju jela od krumpira u kotliću, a sve je to potaklo velik interes mještana i ljudi iz ostalih krajeva koji su u velikom broju posjetili ovu manifestaciju.

b

Među njima su bili i brojni uzvanici, ministar poduzetništva i obrta u tehničkoj Vladi RH Darko Horvat, saborski zastupnik Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec i njegova zamjenica Sandra Herman, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi i predsjednik Udruge Damir Mesarić, kao domaćin.

c

Načelnik Taradi i župan Posavec uručili su pohvalnice i zahvalnice koje su primili Stjepan KorošJagoda SršanZlatko PremušKristijan MihalicMarija Sklepić, te Limena glazba Belica i tamburaši KUD-a Belica koji već tradicionalno daju svoj doprinos ovom festivalu.

1

Uz njih, svojim nastupom ovogodišnju manifestaciju upotpunili su Patricija Juračić i solist Karlo Čeh. Posebna priznanja u vidu Povelje počasnog člana Udruge primili su svi njeni dosadašnji predsjednici Franjo DodlekDragutin Taradi i Alojz Kozjak, a svečano otvorenje završeno je proglašenjem pobjednika natjecanja u pripremi jela od krumpira u kotliću, u kojem su najbolje bile članice Udruge žena veterana Belica.

(Jasminka Begić, http://medjimurska-zupanija.hr/)

18