IZLOŽBA – Utvrda u srebrnoj žlici

– Pregled rezultata sustavnih arheoloških iskopavanja i geofizičkih istraživanja nalazišta Stari grad Čakovec u razdoblju od 2013. do 2018. godine –

 

Organizator: Muzej Međimurja Čakovec

Mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Vrijeme trajanja: od 25. rujna (otvorenje u 19:00 sati) do 15. studenog 2020.

Autorica: Branka Marciuš, viša kustosica arheoloških zbirki

Muzej Međimurja Čakovec je od 2013. godine organizator arheoloških iskopavanja i geofizičkih istraživanja ostataka utvrde čakovečkoga Starog grada.

Sa svrhom upoznavanja šire javnosti s dosad postignutim rezultatima arheoloških sustavnih radova, ali i s namjerom upoznavanja građanstva s graditeljskom poviješću i vrijednošću sklopa čakovečkoga Starog grada, Muzej Međimurja Čakovec 25. rujna organizira otvorenje arheološke izložbe pod nazivom Utvrda u srebrnoj žlici. Izložba se sastoji od plakata koji kroz niz tekstova, fotografija, planova i povijesnih prikaza sadržavaju informacije o povijesti gradnje utvrde, tijeku arheoloških istraživanja te valorizaciji i interpretaciji njihovih rezultata, a posjetitelji će ujedno imati priliku po prvi put vidjeti i rijedak nalaz srebrne žlice s urezanim grbom Zrinskih, otkrivene 2015. godine prilikom arheoloških iskopavanja sjevernoga opkopa. Ovaj izuzetan arheološki nalaz iz druge polovice 16. stoljeća, bio je osobno vlasništvo nekog od članova ove poznate plemićke obitelji, a ubraja se među najvrijedniju građu fundusa Muzeja Međimurja Čakovec. Otvorenje će biti upriličeno u Izložbenom salonu MMČ-a, 25. rujna u 19 sati, a izložbu će biti moguće razgledati do 15. studenog.

Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec