Izložba slika Dragutina i Božene Hajdarović od 2.-10. studenog u zgradi Scheier u Čakovcu

Božena i Dragutin Hajdarović nisu samo okruženi prirodom i umjetnošću, oni žive prirodu i umjetnosti, oni ih stvaraju. Doslovno i metaforički. Zato su njihove izložbe užitak i izazov. Dokaz da za prave stvari nikada nije kasno. I da mladost nije pitanje godina, već Duha. U motivima nalaze zajedničko zadovoljstvo, ali slikarski rukopis im je različit. Dok je Dragutinu omiljena tehnika ulje na platnu, Boženi su draži akvarel i oslikavanje stakla.

Dragutin iz sivila naše svakodnevnice uzima ono što je lijepo. Osjeća potrebu da u svojim slikama izrazi atmosferu u kojoj se nalazi predmet slikanja. Ta atmosfera daje mogućnost da se njegova slikarska poetika razmaše i da svakoj slici da vlastiti pečat poimanja slikarstva. Prizori su islikani svježim vizualnim razmišljanjem, realistično prikazani motivi u svojoj srži sadrže slikarova duhovna promišljanja koja su stalna inspiracija za nova djela. Boje govore vlastitim jezikom, one razbijaju monotoniju oblika i vizualno naglašavaju poruku slike. U njegovim djelima nailazimo na iste motive, ali doživljene na drugačiji način, ovisno o atmosferi i raspoloženju. Ne mogu ne primjetiti raznolikost motiva (pejzaži, mrtva priroda, cvijeće, zavičajni i sakralni motivi..). Iz njegovih slika ključa nagonska potreba da baš sve uhvati u svom slikarsom nadahnuću.

I kada inspiraciju pronalazi u ostvarenju velikih majstora, on je potpuno svoj sa stiliziranim likovima, idealiziranim odnosom duhovnog i nebeskog, osjetljivošću duše slikara bliskog pučkoj pobožnosti. Njegovi radovi odišu kontinuitetom u kojem je talent stalni impuls za tumačenje ljepote prirode i duševnog mira.

Božena je tražila svoj izraz, istraživala sebe i svoj doživljaj. Našla se je u nježnom i prozračnom akvarelu koji potiče na razmišljanje. Te su sličice odraz njezine duže, prave male ekspresije. Netaknuta prirodna raskoš koja se nameće njenom oku pruža osjećaj smirenosti i spokoja. Njen pejzaž daje dojam prostranosti i dubine. Tajnovitost vode postiže finim nijansama pastelnih tonova što slici daje dojam smirenosti i spokoja. Njene minijature su lirske sličice raspoloženja, tišine i mira, sklada prirode u svojoj jednostavoj ljepoti. Jer ona jednostavno uranja u prostor. Čest motiv je voda, mirna tajnovita rijeka ili rukavac okružen usnulom livadom, pospanim grmljem i ponekim drvom koje uzdignute krošnje narcisoidno promatra vlastiti odraz u vodi. U praskozorje ili suton, motivi prirode se uvijek prožimaju u svojoj uravnoteženoj ljepoti. Boženini izleti u crvene i živopisne makove, nježne u akvarelu i snažne na staklu, pravo su osvježenje, buđenje iz sna. Pa ipak djeluju spokojno poput njenih rijeka. Zajednička im je ljubav prema sakralnim motivima koju su prepuni emotivnog naboja, pobuđuju nas na prosuđivanje već doživljenog, odaju njihov odgoj i svjetonazor, njihovu stalnu potrebu za pobjedom onog dobrog u nama. Upućuju nas na vječne vrijednosti vjere u ovo kataklizmično doba u kojem živimo. Pronašli su način kako biblijski motiv približiti svakodnevnici. Za njih je umjetnost Božji dar i sredstvo za prenošenje univerzalnih poruka duhovnog mira, ljubavi i ljepote.

Davorka Gregorić, prof.

BILJEŠKA O AUTORIMA:

BOŽENA HAJDAROVIĆ, dipl.ing., rođena je u Sračincu, završila Gimnaziju u Varaždinu, a školovanje nastavila na VTTŠ i Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Desetak godina radila je u gospodarstvu. Nakon toga se zaposlila u Tekstilnoj školi u Varaždinu i kasnije u Gospodarskoj školi u Čakovcu po njezinom osnutku. U struci je promovirana u zvanje profesora savjetnika. Živi i stvara u Nedelišću. Veoma je kreativna. Bavi se kačkanjem, pletenjem ukrasnih i odjevnih predmeta, tkanjem, filcanjem, oslikavanjem crne pisanice i sl. Slikarstvom se počela baviti zahvaljujući suprugu koji je i sam slikar.

DRAGUTIN HAJDAROVIĆ, dipl.ing., rođen je u Gardinovcu. Po završetku Srednje tehničke škole u Zagrebu i diplomira na VTTŠ u Varaždinu. Zaposlio se u gospodarstvu i uz rad diplomirao na Tekstilnom tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Sada je u mirovini. Živi i stvara u Nedelišću. Životni put ga je vodio širom Europe gdje je bio u stalnom kontaktu s likovnom umjetnošću. Slikarstvom se bavi intenzivnije zadnjih dvadesetak godina gdje nastoji brzim potezima zabilježiti trenutak. Njegov nemirni duh mu ne dopušta detaljizaciju crteža, već grubim i brzim potezima registrira svoj unutarnji doživljaj događaja.

Zajedno odlaze na mnoge humanitarne kolonije i razna likovna druženja, izlagali su na sedamdesetak skupnih i tridesetak samostalnih izložbi. Najdraže teme su im cvijeće, voda, pejzaži i sakralni motivi. Tehnika slikanja je akvarel, ulje na platnu i staklu te akril.

KONTAKT:

Božena Hajdarović – mob: 198 197 71 66

Dragutin Hajdarović –mob: 098 164 39 97

Rade Končara 4a, Nedelišće

Impressum:

Organizatori izložbe: Božena i Dragutin Hajdarović, Likovno udruženje Čakovec

Postav Izložbe:  Božena i Dragutin Hajdarović i Toni Fažon

Izdavač: Likovno udruženje Čakovec

Naklada 100 kom