Iz tiska izašao novi Hrvatski kajkavski kolendar

Jučer 25. studenog ‘godovnica’ Sveta Kata nije donijela snijeg na vrata, kako to govori pućki zapis ili izreka, ali je donijela novo izdanje ili novi broj Hrvatskog kajkavskog kolendara u izdanju ili nakladi Ogranka Matice hrvatske Čakovec.

Hrvatski kajkavski kolendar 2021. je u naravi knjiga bogatog sadržaja utkanog na ukupno 500 stranica.

Ove godine stvoreni Hrvatski kajkavski kolendar ima dvije udarne teme; Petar Zrinski, veliki hrvatski borac protiv Osmnalija, vojskovođa, mučenik i pjesnik i Osamdeset pet godina Ogranka Matice Hrvatske u Čakovcu.

Drugi naslovi objavljeni su u poglavljima: Obljetnice, Prirodoslovlje, Gospodarstvo, Događaji i prikazi, Portreti, Tradicija, običaji, vjerovanja i svetkovine, Ljudi, krajevi i sjećanja, In memoriam, Beletristika, Nagrađeni učenički radovi te Promiđbene poruke.

Urednica Hrvatskog kajkavskog kolendara 2021. je Anita Novak koja je odradila lekturu i korekturu, a proslovi je napisao Matija Posavec župan Međimurske županije. Kolendar je tiskan u 2000 primjeraka i po cijeni od 70 kuna može se kupiti u sjedištu Matice hrvatske u Čakovcu, Park Rudolfa Kropeka 2. Poradi epidemioloških razloga uvedenih zbog Pandemije COVIDa 19, neće biti tradicionalnog javnog predstavljanja HKK 2021., a iz Ogranka Matice hrvatske Čakovec spremni su kolendar dostaviti čitateljima i kupcima na osobne adrese.

(tekst i foto: Stjepan Mesarić)