IV. Zrinski Art Festival – 50 godina Woodstocka

Festival se održava od  6. rujna 2019. do 8. rujna 2019., perivoj Zrinski i Stari grad Zrinskih

TRAJANJE IZLOŽBE: 30. kolovoz 2019. – 15. rujan 2019., Izložbeni salon MMČ

Kraj ljeta 2019. godine u gradu Čakovcu obilježit će konceptualna manifestacija umjetničkog predznaka  četvrto izdanje Zrinski Art Festivala. Riječ je o međunarodnom festivalu inovativnih umjetničkih praksi – našem čakovečkom autohtonom i urbanom konceptu galerijsko-gerilske umjetnosti koji će višestrukim programima, umjetničkim instalacijama, izložbama i koncertima zaposjesti veći dio perivoja Zrinski, ostatke bedema Staroga grada Zrinskih, unutrašnji atrij i izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec te centar samoga grada. Zrinski Art festival jednom godišnje Čakovec pretvara u iskonski urbani centar i glavni punkt obrazovanja publike suvremenim umjetničkim tokovima. Ovaj događaj čak možemo nazvati i godišnjom retrospektivom suvremenih umjetnika koji trenutno aktivno djeluju na hrvatskoj i međunarodnoj likovnoj sceni, ali i spoju velikih i priznatih umjetničkih imena s onim mlađim i tek stasalim umjetnicima od kojih se neki tek trebaju afirmirani na domaćoj likovnoj sceni.

Tema ovogodišnjeg Zrinski Art Festivala je pedeseta obljetnica Woodstocka, najvećeg koncertnog okupljanja mladih 1969. godine u Americi.

Umjetnički direktor, inicijator i organizator festivala je Damir Klaić Ključ, čakovečki fotograf i konceptualni umjetnik.  Izložbeni dio i odabir radova radi u suradnji s profesoricom povijesti umjetnosti i likovnom kritičarkom Brankom Hlevnjak iz Zagreba. Suorganizatorica festivala je i Nikolina Mekovec, čakovečka koreografkinja.

Svojim radovima predstavit će se 34 umjetnika, od čega će dio biti izložen u Izložbenom salonu u Muzeju Međimurja Čakovec, a dio većih skulptura i instalacija unutar atrija Starog grada i u perivoju Zrinski oko Staroga grada. Jedna od središnjih instalacija biti će postavljena ispred secesijske zgrade Doma sindikata, a radi se o skulpturi konja kipara Hrvoja Dumančića. Na samom otvorenju festivala, u petak, 6. rujna Studio suvremenog plesa Teuta, već tradicionalno, izvest će premijernu plesnu predstavu Neprekinuti pjev ptica na livadi u „jezeru“ Staroga grada. Nakon toga slijedi otvorenje likovnog postava u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja te after druženje uz DJ-a u atriju Starog grada i terasi Garden bara.

Raznovrsni program nastavlja se kroz čitavu subotu i nedjelju. Sam festival biti će popraćen i 3FF festivalom alternative 2019.koji će se odvijati usporedno, također u parku, ispod zidina Staroga grada. Novitet na festivalu je i tzv. Zolin kutak – edukativni stvaralačko-izlagački kutak mlađe generacije umjetnika koji će prostor jugozapadne kule Staroga grada pretvoriti u cjelodnevnu kreativnu stvaraonicu za djecu i mlađu populaciju.

Izloženi radovi moći će se razgledati od 30. 8. do 15. 9. u Izložbenom salonu i atriju Staroga grada. Za detaljni raspored događanja pratite programsku knjižicu i facebook stranice Zrinski Art Festivala.

(Muzej Međimurja Čakovec)