HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO POMURJE – LENDAVSKA TRGATEV 2014.

6. rujna je održana u Lendavi tradicionalna etnološko – gastronomska manifestacija „lendavska trgatev“, koja se odvijala na više različitih lokacija u gradu. Lendavska trgatev je zaključna svečanost ljetnih turističkih događanja koja su započela tjedan dana prije pod nazivom „Lendava vabi“. Naše kulturno društvo HKD Pomurje je i ove godine aktivno sudjelovalo u svim događanjima, a zajedno s našim folklornim ansamblom su u tradicionalnoj povorci koja prikazuje običaje u vrijeme berbe, nastupili i naši dragi gosti, kulturno umjetničko društvo iz ILAČE koji su u ranim jutarnjim satima doputovali iz Slavonije.

 Prošle godine su nas oni ugostili kada smo nastupili na Vinkovačkim jesenima te smo željeli da i oni nas posjete i predstave u Sloveniji svoje bogate nošnje i temperamentne plesove. Kišno jutro nije nam moglo pokvariti veselje što smo se ponovno susreli i zajedno nastupili u povorci koja je kroz centar grada prodefilirala s mnoštvom izvođača i gostiju.

 

 

 

Naš „štand“ je i ove godine bio dobro posječen, a željeli smo pogostiti i naše goste iz Slavonije te smo pripremili fini bograč i kotlovinu koja je kao posebnost naše ponude bila mnogim posjetiocima gastronomsko otkriće. I ovoga puta su naše vrijedne članice spekle mnoštvo kolača koje smo ponudili posjetiocima. Uz dobru hranu i fino vino za dobro raspoloženje su se pobrinuli  naši tamburaši.

 Slijedio je nastup naših gostiju pred glavnom pozornicom na sklizavom terenu po kiši koja je neprestano padala, ali oni su to profesionalno sjajno izveli te dobili zasluženi pljesak.

 

 

Naši gosti se unatoč tome da su cijelu noć putovali do nas, nisu niti malo pobunili na radni tempo koji smo im nametnuli jer je navečer slijedio nastup na tradicionalnom festivalu pod nazivom „Pozdrav jeseni u Murskoj Soboti u Černelavcima“. S veseljem su i naši tamburaši zajedno s Jasnom Vuradin Popović nastupili na toj tradicionalnoj priredbi koja je ove godine organizirana s naglaskom na pograničnoj suradnji pa su osim domaćih izvođača nastupili i gosti iz Hrvatske.

Poslije nastupa su nas domaćini počastili s bogračem, langošima te dobrim vinom pa  smo siti i dobro raspoloženi zaplesali uz grupu Blue Planet i teška srca se oprostili s domaćinima te zaputili na autobus za povratak u Lendavu.

 Lendava nas je dočekala u punom sjaju sa mnoštvom ljudi  te sjajnim koncertom Željka Bebeka. Njegov dobro poznati glas nas je vratio u vrijeme rock and rolla. Ples i dobro raspoloženje uz pjevanje poznatih pjesama  nas je zadržao budnima do kasnih večernjih sati.

Slijedeći dan smo organizirali za naše goste obilazak lendavskih znamenitosti uz nezaobilazni stari Grad Lendava, kulturni dom, crkvu svete Katarine, Evangeličku crkvu, sinagogu, knjižnicu, Glavnu ulicu i naše prekrasne gorice gdje smo im organizirali probu odličnih domaćih vina našega poznatog vinara g. Marijana Levačića. Okrijepljeni izvrsnom kapljicom i svježim domaćim perecima g. Nade Levačić zahvalili smo se njima i domaćinu g. Zlatku Guldu na gostoprimstvu, slavonskom pjesmom koja je posebno lijepo odzvanjala na našim lendavskim „bregima“. 

 Dobro raspoloženi smo se spustiti iz gorica do hotela Lipa koji je nezaobilazna turistička točka u Lendavi jer je poznat po zdravstvenom turizmu, odličnoj hrani i prijaznom osoblju. Slijedio je ručak s velikim izborom ukusnih jela. Kada su mladi tamburaši naših gostiju iz Ilače donijeli instrumente, raspoloženje je doseglo vrhunac. Na žalost smo se morali rastati jer je pred njima bio dugi put i povratak u Slavoniju. Ponovni susret nas je još više povezao i razvila su se nezaboravna prijateljstva. Vjerujemo da je i njima bilo lijepo s nama i da im je Lendava ostala u lijepom sjećanju te će se ponovno ovamo vratiti.

 

Tekst:

Renata Lugomer Pohajda, HKD Pomurje