Hrvatsko kulturno društvo Pomurje Lendava na 57. Vinkovačkim jesenima

Najveća Europska manifestacija tradicijske kulture koja je ujedno i  Državna smotra izvornog hrvatskog folklora okupila je 69 folklornih skupina iz Hrvatske i iseljeništva koje njeguju izvorni hrvatski folklor.

Folklorni ansambl HKD Pomurje je kao i prije devet godina bio izabran ispred Saveza hrvatskih društava u Sloveniji te ponosno predstavljao Hrvate iz Slovenije.
Dvodnevni boravak u Slavoniji započeo je u Ilači gdje su članove društva dočekali i smjestili u svojim domovima domaćini iz KUD Matija Gubec.
Sva događanja traju devet dana a glavni događaj odvijao se je u nedjelju kada je  gradskim ulicama prošao je veliki svečani mimohod i revija konjskih zaprega.

Prolazeći vinkovačkim ulicama i trgovima sudionici svečanog mimohoda uz pjesmu i ples pokazali su dio narodne tradicije kraja iz kojeg dolaze. Pratio ih je velik broj posjetitelja, mimohod su predvodili Udruga mažoretkinja općine Nuštar i Osječki puhački orkestar, iza kojih su djevojke i momci u narodnim nošnjama nosili grbove Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca, Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije. Zatim su, prije folklornih skupina, prošli članovi povijesnih postrojbi Hrvatskog sokola iz Vinkovaca, Osijeka, Požege i Županje te članovi Vinkovačkih šokačkih rodova.

Mimohod je završio revijom zaprega kada je Vinkovcima prošlo 30-ak svečano ukrašenih konjskih zaprega i 50-ak jahača.

Uz ples i pjesmu čuvari tradicije iz cijele zemlje u svečanom su mimohodu još jednom pokazali kako se čuva tradicija od zaborava.
Za članove HKD Pomurja nešto najljepše što folkloraš može poželjeti je  sudjelovanje  u svečanom mimohodu Vinkovačkih jeseni, a posebna je čast društvu biti pozvan i predstaviti se na Vinkovačkim jesenima što je kruna rada za svakoga folkloraša.

Nakon povorke HKD Pomurje je nastupilo pred brojnom publikom na glavnoj pozornici smotre Državnog folklora predstavivši se sa folklornom koreografijom Međimurske pjesme i plesovi.

Predstavnike folklornih skupina primio je  vinkovački gradonačelnik i predsjednik organizacijskog odbora 57. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić tom prilikom su bile predstavljene od strane predsjednika Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanina Kutnjaka aktivnosti Hrvata u Sloveniji.

(Tekst: Đanino Kutnjak, Foto: HKD Pomurje)