HKD POMURJE NA 3. SABORU HRVATSKE KULTURE U LJUBLJANI

3. sabor hrvatske kulture u Sloveniji je održan u subotu, 17.05.2014 u Ljubljani u Gallusovoj dvorani Cankarjevega doma, kao krunska svečanost tjedna hrvatske kulture koji se održavao od 15-17 svibnja. Događaj je organizirao Savez hrvatskih društava Slovenije u suradnji s hrvatskim društvom Ljubljana i hrvatskim kulturnim društvom Međimurje-Ljubljana.

HKD Pomurje je organiziralo za nastupajuće članove (folkloraše i tamburaše) te ostale članove društva, prijevoz iz Lendave tako da smo do podneva već bili u Ljubljani, u Trnovom pred crkvom svetoga Ivana Krstitelja. Krenuli smo iz kišom okupane Lendave, a Ljubljana nas je dočekala u suncu tako da smo uživali u svakom trenutku toga prelijepoga dana.

Zajednička misa za sve članove hrvatskih društava u Sloveniji je počela u crkvi svetoga Ivana Krstitelja u 13:00 sati i vodio ju je trnovski župnik msg. Tone Kompare. Svečanoj atmosferi je pridonio zbor „Hrvatska bašćina“ iz Zagreba. Po misi su svi članovi kulturnih društava saveza imali zajednički ručak u prelijepom dvorištu župnoga dvora.

Po ručku su nastupajući članovi imali probu u Cankarjevom domu, a mi ostali koji smo taj dan imali sreću da provedemo neobavezni izlet u slovenskoj prijestolnici, smo se prošetali po gradu i u centru pored poznatog Plečnikovog Tromostovja, pojeli fine kolače i sladoled. U gradu smo uživali na izložbama na otvorenom kao što je bila prezentacija suvremene drvene arhitekture (fotografije modernih kuća iz cijeloga svijeta izložene na velikim panoima) te smo pregledali velike fotografije prirodnih posebnosti Slovenije koje su mamile u svojoj ljepoti domaćine i turiste. Foajei Cankarjevega doma su također bili ukrašeni izlošcima na temu drveta i njegove funkcionalnosti u modernom životu tako da smo, već opijeni umjetnošću, s veseljem dočekali početak nastupa u 18:00 sati u reprezentativnom prostoru Gallusove dvorane. Uvodne riječi predsjednika Saveza hrvatskih društava Slovenije, g. Petra Antunovića i Darie Krstičević, predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske bile su tople i poticajne tako da smo s ushićenjem dočekali prve nastupajuće, domaćine koji su probili led s raskošnim programom. Bilo je prelijepo vidjeti i slušati na pozornici, uz odrasle članove i nastupe mladih članova te djece koja su u živopisnim nošnjama otpjevala nekoliko starih hrvatskih pjesama. „Prosvjetno hrvatsko kulturno-umjetničko društvo“ iz Pirana je donijelo dašak mora s klapskom pjesmom te izvedbom staroga splitskoga plesa. „Hrvatsko kulturno društvo Novo Mesto“ je izvedbom zbornog pjevanja oduševilo jer su uz tradicionalni etno program izveli i zanimljivu obradu poznate pjesme Parnoga Valjka: „Sve još miriše na nju“. Lendavčani (HKD Pomurje) smo prvi hrabro zaplesali na pozornici i predstavili se spletom međimurskih plesova. Sudeći po dužini i jačini pljeska, vjerujemo da smo se svidjeli gledaocima i da smo ispunili očekivanja. „Hrvatsko kulturno društvo iz Maribora“ je u najboljem svjetlu predstavila klapa Dalmari koja je svojim anđeoskim pjevanjem izazvala ovacije. Izvedba Gibonnijeve pjesme „Lipa moja“, bila je melem za uho i za dušu. Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Komušina“ iz Škofje Loke je izvrsno izvedenim spletom plesova i pjesama iz srednje bosne unijelo svježinu i nešto drugačiji umjetnički izričaj od onoga na koji smo navikli u Međimurju i u Dalmaciji. KUD Međimurje iz Velenja je odličnim tamburaško-vokalnim nastupom dodatno podiglo raspoloženje, a folkloraši su veselo otplesali splet međimurskih plesova. Kao šećer na kraju je nastupila članica hrvatskog društva Ljubljana, g. Mila Vlašić s dvije prekrasne autorske pjesme: „Mostar“ i „Slovenija“.

Svečanost je duhovito na slovenskom i hrvatskom jeziku povezivao poznati slovenski glazbenik, Zoran Predin koji često gostuje na koncertima u hrvatskoj, a starije generacije ga poznajemo još iz vremena svirke „Lačnoga Franca“. Priredbu je koncertom zaključila Danijela Martinović koja je na kraju zajedno sa svim izvođačima otpjevala pjesmu: „Ne dirajte mi ravnicu“. U zaključnoj riječi nas je g. Petar Antunović sve pozdravio i pozvao na domjenak u foaje Cankarjevog doma gdje smo uz različite delicije i čašicu vina proveli još neko vrijeme u druženju s ostalim kulturnim društvima i uzvanicima. Rastali smo se uz obećanje da ćemo nastaviti s međusobnom suradnjom i druženjima i ubuduće. Hvala organizatorima na besprijekornoj organizaciji i dobrodošlici koju su nam pripremili. Povratak u Lendavu u kasnim večernjim satima, je kao i uvijek na zajedničkim putovanjima, protekao uz pjesmu i veselo raspoloženje.

 

Tekst:

 

Renata Lugomer- Pohajda