Grgur Višić objavio debitantski album “Traženja”


“Traženja” je prvi dugosvirajući album kantautora Grgura Višića, objavljen u suradnji diskografskih kuća Spona i Croatia Records. Sastoji se od osam pjesama koje tematiziraju svakodnevicu, bilo da je riječ o ljubavi ili općenitoj zbunjenosti. Album započinje pjesmom “Gentleman Luzer”, koja iako je bila singl i najbolja na albumu po riječima producenta Damira Trkulje Šilje, najmanje je osobna. Priča priču o fiktivnom čovjeku kojeg zadesi kriza srednjih godina. Slijedi tandem tematski i strukturalno sličnih pjesama – “Atomska bomba svjesnih razmjera” i “Dan kad nisam znao što je što”. Obje su osobne i intimne, opisuju trenutak izgubljenosti za koji Grgur kaže: “To je onaj moment kada razmišljaš, ali nemaš pojma o čemu i zašto razmišljaš”.

Prvi dio albuma zatvara “Na rubu granice normale”, kronološki najmlađa pjesma. Kao što i ime govori, riječ je o podsvjesnoj manifestaciji unutrašnjeg nemira. Grgur kaže da je pjesma nastala u sat vremena te da predstavlja onaj najiskreniji impuls stvaralaštva: “Ponekad pjesma nastane i u datom trenutku bude nerazumljiva, kao da autor ne zna što je htio reći. To se dogodilo s ovom pjesmom. Shvatio sam ju mjesecima kasnije, a možda će proći godine dok ju zaista shvatim”.

Drugi dio albuma otvara “Toliko o tome”. Najžešća pjesma na albumu za čiji je zvuk zaslužan Zoran Čalić, legendarni bivši gitarist Majki. Grgur opisuje proces nastanka ove pjesme koja je ujedno i najstarija na albumu: “Prije četiri godine taman sam doselio u Zagreb i živio u stanu na Knežiji. Najbolji prijatelj mi je javio da mu je majka tragično preminula. Sjedio sam i razmišljao i došao mi je stih u glavu ‘Kako mrtvi ostaju uz nas, kako život isprepliće nam vrat…'”

Album završava raspoloženom trijadom “Šesti amandman životne patnje (Ljubav)”“Kako mi je samo lijepo biti tu” i “Gradska utjeha”, koja je ujedno i najduža pjesma na albumu.  Album je snimljen u PurpleCat studiju, a produkciju i aranžman potpisuje glazbenik i producent Damir Trkulja Šiljo. Dizajnerica Paula Grandov je zaslužna za likovno oblikovanje naslovnice te vinila koji će uskoro ići u štampu, a za nekoliko mjeseci u prodaju. Tekst i glazbu na svim pjesmama potpisuje Grgur.

Grgur Višić rođen je 16. 11. 1999. godine u Zagrebu. Djetinjstvo provodi u Fužinama te krajem osnovne škole seli u Pulu gdje završava Gimnaziju i osnovnu glazbenu školu. Potom se vraća na studij u rodni Zagreb i započinje glazbenu karijeru. Album “Traženja” je njegov do sada najveći pothvat, koji okrunjuje trogodišnji rad. Grgura smo imali priliku slušati u brojnim zagrebačkim i hrvatskim klubovima, a datum službene promocije albuma će biti objavljen uskoro.

“Sjećam se srednje škole i kako sam sanjao da jednog dana stvaram svoju glazbu. Taj san se odavno pretvorio u stvarnost i sve što preostaje je raditi ono što volim najbolje što znam. Posežem za glazbom u onim najmračnijim, ali isto tako i u najsretnijim trenucima. Odnos koji ostvarim s pjesmom, bilo svojom ili tuđom, za mene je proces rasta. Na takav način s ovim albumom dajem dio sebe svijetu u nadi da će i moja pjesma negdje, nekoga pronaći”, zaključio je Grgur.

Poslušajte album