Grad kulture masovno pohrlio na šetnicu uz Muru – mažoretkinje i puhači odužili se fenomenalnim nastupom

Mursko Središće je kulturan grad, grad kulture što dokazuje iz dana u dan iz tjedna u tjedan iz mjeseca u mjesec. Koliko su građani bili željni kulturnih događanja, a i brojne udruge koje se kulturom i bave, dokazuju posljednjih godinu dana od kada je otvoren novi, suvremeno obnovljen CZK „Rudar“ koji je bio pred rušenjem, a Središćanci više od 10 godina bez i jednog kulturnog događaja u adekvatnom prostoru.

Nakon toga sve se promijenilo. U dvorani Centra za kulturu teško je naći slobodno mjesto, održavaju se dramske, glazbene, društvene predstave, koje jednostavno pune duše ljudi jedinstvenim osjećajem ponosa i zadovoljstva što svemu tome mogu nazočiti i još važnije uživati baš u svakom takvom događaju.

Zaslužni za to su i organizatori, većinom Grad Mursko Središće i Turistička zajednica, koji znaju da ovakvo velebno zdanje ne smije zjapiti prazno pa biranim svakotjednim programima privlače na stotine ljudi. I ne događa se sve to samo u dvorani nego i na prelijepoj šetnici, u amfiteatru lučice i diljem obale Mure koja pruža fenomenalni ugođaj za kulturne priredbe u što smo se mogli uvjeriti proteklih godina.

Jedna takva manifestacija održana je jučer 27. svibnja. Na šetnici su nastupili u poslijepodnevnom terminu mažoretkinje i Gradski puhački orkestar, a došlo ih je pogledati više stotina građana. Iako su se mnogi pržili na jakom suncu i stajali na nesnosnoj vrućini sa zadovoljstvom su pratili ovaj jedinstveni nastup, prekrasnu i uigranu sinergiju puhača i mažoretkinja.

Njihov nastup teško je prepričati no ipak moramo reći da su i jedni i drugi pokazali baš sve od svojeg umijeća zbog kojeg i osvajaju nagrade diljem Hrvatske. Puhački orkestar vođen čvrstom i znalačkom rukom prof. Petra Novaka opet je pokazao da ni jedna gradska manifestacija bez njihovog nastupa nije potpuna, a njihove izvedbe dokazuju uporan i predan rad koji donosi više nego odlične rezultate.

Mažoretkinje su također ponos Murskog Središća. Nedavno su se vratile, kao jedne od najboljih u Međimurju, s 22. Državnog prvenstva koje se održavalo Solinu s dvije brončane medalje. Predvođene voditeljicom i trenericom Larom Podgorelec gledateljima priređuju nevjerojatan vizualni prikaz koji jednostavno zaustavlja dah. Još važnije je da bi sve djevojčice željele biti mažoretkinje, jer to je nešto s čime se ponosi, stvar prestiža među generacijom, a sve to govori o sjajnoj atmosferi i odnosima koji vladaju među njima.

Jučerašnji nastup ovih dviju gradskih ikona dugo će se pamtiti, a ova njihova kombinacija jednostavno zaslužuje reprizu iako su svi njihovi nastupi jedinstveni i neponovljivi.

(R. Tomanić, foto Tin Tomanić)